WMS lietošanas piemēri ĢIS aplikāciju vidēs

Web map services (WMS) ir OGC standarts telpisko datu apmaiņai interneta vidē, pieprasījuma aprakstīšanai. Kā klasisks WMS servisa rezultāts ir attēls pieprasītajam datu apgabalam, ko ļoti bieži izmanto web lapās redzamās interaktīvās kartes, tomēr, ne tikai web resursos var izmantot šāda veida servisus. WMS servisus var izmantota arī specifiskās ar ĢIS saistītās programmās, kuras uztur wms standartam atbilstošu pieprasījumu veikšanu.

Web Map Services (WMS)

Ko var sagaidīt no WMS servisa? WMS serviss pēc savas funkcijas ir ĢIS informācijas pasniegšanas forma, kuru nosaka OGC standarts. Vienkāršotā formā pēc WMS specifikācijas no WMS servisa mēs varam sagaidīt:

  • informāciju par servisu (informācijas apgabals/apjoms, lietošanas noteikumi, uzturētāji, atbalstītās koordinātu sistēmas u.c.)
  • informāciju par servisā iekļautajiem datu slāņiem (slāņa apgabals/apjoms, nosaukums,oriģinālo datu veids,apraksts)
  • karti, kartes apgabalu (grafiska datu slāņu salikuma attēlošana)

Vizuāli datus ir iespējams reprezentēt populārākajos attēlu formātos-PNG,JPG,GIF,TIF u.c., kā arī Scalable Vector Graphics(SVG) formātā, ja kartes salikuma sastādīšanā ir izmantoti vektordati.

Pielietojuma iespējas

WMS un citus servisus ērti var izmantot lielu datu apjomu apsaimniekošanā, piemēram, rastra karšu izmantošanā. Daudziem lietotājiem ir labi pazīstama situācija, kad jārokas pa disku un direktoriju kaudzēm, lai atrastu vajadzīgās karšu lapas, kur tiek patērēts diezgan daudz laika. Izmantojot servisu atliek tikai to pieslēgt, un nav pat jāzina, kādas karšu lapas ir vajadzīgas. Raugoties no datu apsaimniekotāja viedokļa, serviss var būt kā zināms datu drošības garants, lai kāds svarīgs datu masīvs vienkopus netiktu aizstiepts. Šādi var arī nodrošināt vienādi aktuālu datu izmantošanu starp datu lietotājiem.

Servisi un aplikācijas

Šeit būs nedaudz aprakstīts, kā izmantot un ieraudzīt WMS servisu piedāvātās iespējas dažās ĢIS aplikācijās, kuras piedāvā šāda servisa izmantošanas iespējas.

Lai lietotu WMS servisu, aplikācijai jāspēj paprasīt WMS standartam atbilstošus pieprasījumus un saprast WMS standartam atbilstošas atbildes. Pašlaik pie šādām aplikācijām pieder:

  • Qgis (darba platformas-Linux/Win/MacOSX)
  • uDIG (darba platformas-Linux/Win)
  • JUMP platformas aplikācijas KOSMO, OpenJump, jo tām WMS atbalstu nodrošina spraudnis, kuru varat lietot jebkurā no šīs saimes aplikācijām.(darba platformas-Linux/Win)
  • gvSIG (darba platformas-Linux/Win)
  • ArcGIS(darba platformas-Win)-sākot ar 9.1 iespēja lietot wms servisus ir pēc noklusējuma iekļauta produktā, lai lietotu ar vecākām versijām jālieto, jāpievieno paplašinājumi, kuri ne vienmēr sniedz vēlamo efektu

Qgis un wms servisi

Sākot ar Quantum GIS 0.8 versiju ir izveidots wms servisu izmantošanas atbalsts. Tā kā qGIS ir pieejams ar saskarni latviešu valodā, servisa pievienošana ir tīrā bērnu spēle.Jauna wms servisa pievienošana qGIS

No rīkjosalas izvēlamies:
Slāņi->WMS serviss, atveras logs kurā ir iespējams reģistrēt savus wms servisus.
Spiežam pogu “Jauns”, tikko atvērtajā logā pievienojam vajadzīgos slāņa parametrus.
Pieslēgšanās un slāņa izvēle qGIS Pārējie lauki ir nepieciešami, ja jums ir jānorāda starpniekserviss (proxy) un tā parametri.
Spiežam “Pieveinot”,no reģistrēto servisu saraksta izvēlamies servisu “Mans wms” un sākam pieslēgties.

servisa datu reprezentācijas projekcijas noteikšana.

Lai darbs būtu veicams, korekti jānosaka darba vides projekciju sistēma, pēc noklusejuma tā ir wgs84. Tādēļ veicama projekcijas maiņa no wgs84 uz LKS92, kur izvēle iespējama starp servisam definētajām projekciju sistēmām, kas jau pašā sākumā nosaka, ka attēls jau tiks atgriezts pieprasītajā formā un aplikācijai tas vairs nav jāsagroza.
WMS servisa datu paradīšana darba vidē.Darba vide gatavam darbam.

uDig un wms servisi

Pēc savas būtības un pamatidejām User-friendly Desktop Internet Gis (uDIG) ir veidots pamatā servisu izmantošanai. Ar uDIG jau no pašiem pirmsākumiem var lietot wms servisus un lielā daļā citu aplikāciju, vēl neesošo vai izstrādes stadijā esošo Web Feature Service (wfs).

uDIG-servisa reģistrācijaServisa reģistrācija un pieslēgšanās, servisa parametru iegūšana.

Datu reprezentācijas projekcijas noteikšana.Servisa datu attēlošana ĢIS aplikācijā. Pēc noklusējuma dati ir wgs84 koordinātu sistēmā, kuru var mainīt pret citu sistēmu.
Datu reprezentācijas projekcijas noteikšana. Koordinātu sistēmas maiņa no wgs84 uz LKS92.

Gatavs darbamVeiksmīgi nomainīta kordinātu sistēma un korekti reprezentēti dati.

OpenJump un wms servisi

OpenJump ir JUMP saimes aplikācija, kurai identiskas bāzes aplikācijas ir arī KOSMO,Stream Matcher. Savā ziņā arī gvSIG ir JUMP saimes aplikācija, jo daudzi šīs aplikācijas moduļi ir no JUMP aplikācijām.

Servisa reģistrācija, pieslēgšanās un informācijas ieguve par servisu.Servisa reģistrācija, pieslēgšanās un informācijas ieguve par servisu. Servisa reģistrācija.

Darba slāņu izvēle.Darba slāņu izvēle. No servisa reģistrācijas iegūto parametru,datu slāņu apskate un nepieciešamo slāņu atlase

Datu reprezentācija darba vidē.Servisa datu attēlošana darba vidē.

Srvisa kā datu slāņa parametru maiņa.Servisa kā datu slāņa parametru maiņas iespējas darba gaitā, nepārreģistrējot servisu.

ArcGis un wms servisi

WMS servisus reģistrē un pievieno ar ArcCatalog palīdzību. Pievienojot servisa adresi, tāArcGis servisa reģistrācija tiek izpildīta nospiežot pogu “Get Layers”, kā rezultātā tiek atgriezts saraksts ar servisā pieejamajiem datu slāņiem.

Skats caurs ArcCatalogPievienots wms serviss, pēc noklusējuma reprezentējas wgs84 koordinātu sistēmā, kuru var pārprojicēt uz ko nu sirds kāro.

ArcMapKorekti pārprojojicēti (LKS-92) dati nu jau ArcMap vidē.

5 komentāru to “WMS lietošanas piemēri ĢIS aplikāciju vidēs”

  1. Māris saka:

    QuantumGIS testēšanas stadijā ir pieejams arī WFS atbalsts. WFS atbalstu var ieslēgt pie kompilācijas norādot konfigurācijas parametru “–with-wfs”.

  2. pb saka:

    QuantumGis win versijai tas ir pieslēdzams kā plugins, tāpat laiakm bija arī, ja QuanatumGIS lika no pakām. Kā jau tekstā minēju-citām aplikācijām tas ir izstrādes stadija vai testēšanā. Saukt visām aplikācijām šī servisa usturēšanas attīstības stadijas būtu aizceļošana no raksta tēmas. Par wfs būs jāuzraksta cita sāga.

  3. Andris saka:

    Sveiki!
    Ir tāds brīnums SAS.Planet, ļoti vienkāršs, izmantojams arī ar GPS un mobīli. Vai ir kādi varianti kā Jūsu servisu tur piekabināt?
    Var atrast http://sasgis.ru/

  4. Diemžēl Jūsu norādītajā lapā nav sniegta informācija par programmas atbalstītajiem standartiem. Ja Jūsu programma atbalsta OGC WMS 1.1, tad to ir iespējams izmantot kopā ar mūsu vietnes sniegtajiem servisiem.

  5. Pēteris saka:

    OGC WMS 1.1.1, !.3.0 utt. bet diskusijās figurē OGC atliek vien pameklēt kā.

Atstāt savu komentāru