Kompilējam QuantumGIS 0.9.0 GNU/Linux vidē

QuantumGISJa nu tā ir sanācis, ka Jūsu iemīļotajam GNU/Linux distributīvam nav pieejamas jaunākās QuantumGIS (QGIS) binārās pakas, tad nekas cits neatliek kā vien atrotīt piedurknes un ķerties klāt pie QGIS kompilēšanas no pirmkoda. Lai arī cik baismīgi tas neizklausītos, tas nav nemaz tik sarežģīti kā pirmajā brīdī liekas. Lasiet tālāk kompilēšanas instrukciju soli pa solim.

    Strādājoša QGIS iegūšana savā datorā sastāv no sekojošiem soļiem:

  1. QGIS pirmkoda iegūšana
  2. QGIS kompilēšanai un darbināšanai nepieciešamo bibliotēku instalēšana
  3. QGIS konfigurēšana
  4. Kompilēšana
  5. Instalēšana
  6. Saīsināti priekš sliņķiem

QGIS pirmkoda iegūšana

QGIS 0.9.0 pirmkodu var lejuplādēt šeit vai terminālī izmantojot komandu
wget http://download.qgis.org/qgis/src/qgis_0.9.0.tar.gz
Atpakojam iegūto failu izmantojot iecienīto arhivatoru vai terminālī
tar -xvzf qgis_0.9.0.tar.gz

QGIS kompilēšanai un darbināšanai nepieciešamo bibliotēku instalēšana

Tālāk ir uzskaitītas QGIS kompilēšanai un darbināšanai nepieciešamās programmas un koplietošanas bibliotēkas. Iespējams, ka Jūsu sistēmā liela daļa no šīm programmām jau ir instalētas. Ja kāda no programmām nav instalēta vai arī konfigurēšanas laikā tā netiek atrasta, pārliecinieties, ka ir instalētas programmu/bibliotēku izstrādes (-dev) versijas. Par to kā pareizi instalēt programmas, lasiet sava distributīva palīdzības failos.
Nepacietīgākie var nelasīt šo sarakstu un uzreiz ķerties pie konfigurēšanas, jo, kā jau norādīju, iespējams, ka viss nepieciešamais jau ir pieejams.

    Savukārt šīs programmas/bibliotēkas nav obligātas, bet ir ieteicamas:

  • PostGIS – datu glabāšana PostgreSQL datu bāzē
  • Expat – nepieciešams GPS datu spraudnim
  • GNU Scientific Library – nepieciešama ģeoreferencēšanas rīkam
  • GRASS – GRASS integrācijai
  • Python – MapServer eksporta rīkam un skriptu rakstīšanai Python valodā
  • GPSBabel – datu apmaiņai ar GPS aparātu

QGIS konfigurēšana

Startējam savu iemīļoto termināļa emulatoru (Konsole, gnome-terminal, xterm…), nomainam darba mapi uz atpakotā QGIS pirmkoda mapi
cd path/to/qgis_0.9.0
Startējam cmake konfiguratoru, kurā tad arī tiks norādīti nepieciešamie kompilācijas parametri
ccmake .
Komandas sekmīgas izpildīšanās gadījumā, rezultātam vajadzētu izskatīties līdzīgi kā parādīts attēlā. CCMAKE QGIS Kā redzams, ccmake konfigurators nav atradis instalēto GRASS programmu, tādēļ nāksies to pievienot manuāli – ar klaviatūras bultiņām novietojam kursoru interesējošajā laukā (GRASS_PREFIX) un spiežam enter un ierakstam pilnu ceļu līdz GRASS instalācijas mapei (GISBASE), piemēram, /usr/local/grass-6.3.cvs. Apstiprinam ievadīto ar enter un pārskenējam konfigurāciju nospiežot c taustiņu. Pārliecinamies, ka konfigurators ir atradis visas mūs interesējošās programmas. Ja cmake konfigurators ir atradis visu nepieciešamo, tad apakšējajā daļā būs parādījusies iespēja ģenerēt un saglabāt (sk. otro attēlu), ko arī izvēlamies, nospiežot g taustiņu. CCMAKE QGIS 2 Ja tāda opcija nav pieejama, pārliecinieties, ka ir atrasts viss nepieciešamais un atkārtojiet konfigurācijas skenēšanu izmantojot c taustiņu. Sekmīgas konfigurācijas ģenerēšanas gadījumā, ccmake logs aizvērsies un Jūs varēsiet pāriet pie nākamā soļa – kompilēšanas.

QGIS kompilēšana

Šī soļa laikā QGIS pirmkods no cilvēkam saprotamas valodas (C++) tiks pārvērsts binārā, datoram saprotamā valodā. Make QGIS Terminālī izpildam komandu
make
un dodamies iedzert tēju, jo kādu laiciņu būs jāpagaida.

QGIS instalēšana

Ja vien iepriekšējā solī nenorādījāt speciālu vietu, kur instalēt QGIS, tad tas tiks instalēts mapē /usr/local. Lai varētu instalēt programmas sistēmas mapēs (arī /usr/local), ir nepieciešams būt superlietotājam (root).
Ubuntu lietotāji terminālī raksta:
sudo make install
savukārt pārējo distributīvu lietotāji:
su -c "make install"
un ievada root paroli.

QuantumGIS 0.9.0 Viss. Qgis tagad ir iespējams startēt izpildot komandu qgis. Ja ir vēlme, var pievienot atbilstošu palaišanas ikonu darbvirsmai vai izvēlnei.

Saīsinātais variants priekš sliņķiem

wget http://download.qgis.org/qgis/src/qgis_0.9.0.tar.gz
tar -xvzf qgis_0.9.0.tar.gz
cd qgis_0.9.0
cmake -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local \
-D CMAKE_BUILD_TYPE=debug -D WITH_GRASS=true \
-D GRASS_PREFIX=/usr/local/grass-6.3.cvs .
make
su -c "make install"

Vairāk informācijas par QGIS kompilēšanu var atrast QGIS wiki lapā.

2 komentāru to “Kompilējam QuantumGIS 0.9.0 GNU/Linux vidē”

  1. pb saka:

    Kā reizi noderēs nodaļa sliņķiem. Kad pārliku sistrēmu Qgis gan nesanāca uzlikt, jo pirmkodu nekādi nevarēja no viņu lapas dabūt. Tas tā ~2 nedēļas atpakaļ bija.

  2. marisn saka:

    Šī instrukcija derēs arī 0.10.0 kompilēšanai.

    Der ievērot, ja pēc “make install” palaišanas QGIS tomēr nestartējas un bļaustās par nezināmiem *.so failiem, ir nepieciešams atjaunināt koplietošanas bibliotēku satura kešatmiņu. To var paveikt kā superlietotājs (root) palaižot komandu “ldconfig”.

Atstāt savu komentāru