Lietojam ĢISnet WMS servisus ar QGIS 0.9

QGIS screencastDažu iepriekšējo rakstu komentāros atsevišķi personāži izteica neapmierinātību ar savu neprasmi izmantot ĢISnet piedāvātos WMS servisus. Lai šo problēmu labotu, piedāvājam noskatīties ekrānfilmiņu, kurā ir parādīts kā izmantot ĢISnet topogrāfisko karšu WMS servisu ar QuantumGIS programmas palīdzību.
Filmiņā ir redzams kā pievienot ĢISnet topogrāfisko karšu servisu pie QGIS pieejamo WMS servisu saraksta, kā izvēlēties interesējošos karšu slāņus un kā noteikt ezera platību, par pamatu ņemot topogrāfisko karti mērogā 1:50’000. Filmiņas tapšanā ir izmantota QGIS 0.9.2 programmas testēšanas versija. Filmiņa ir Ogg formātā izmantojot Theora video datu kompresijas tehnoloģiju. Filmiņas izmērs ir 16 Mb. Spied te, lai skatītos.

Birkas: , , ,

11 komentārs to “Lietojam ĢISnet WMS servisus ar QGIS 0.9”

  1. pb saka:

    Foršs materiāls tiem kam slinkums palasīties manuāļus. Varbūt filmiņas būs jāsāk cept biežāk. Servisam tā pārskata karte arī baigi labi. Tikai ja pirms tam man arks darbā visu saprata tagat dara to par ko tu runāji pirmstam – kautko noaurojas bet neko nerāda. Ar Qgis neesmu testējis bet gvsig visu rāda ok tikai 1:50 000 kartes kautkur aizlidojušas, jo nerādās. Vakarā paskatīsim kas pēc uzlabojumiem vēl “uzlabojies” :)

  2. strūģis saka:

    Ne par tēmu, bet tā ka forums uz nenoteiktu laiku ir pievēries, iespamošu tepat.

    Man radās vēlme shp failus konvertēt uz gpx. Atrodas tikai maksastūļi :( Itkā QGis ar kaut ko tādu varot veikt…

  3. pb saka:

    Ar Qgis ja nemaldos vari uztaisīt gpx failu un zīmēt, editēt to. Eksportēt uz GPX droši tu vari ar ogr2ogr. Komandrindas bet vienkārši.
    Paņem http://download.osgeo.org/gdal/win32/1.5/gdalwin32exe150.zip un atzipo uz C:,pieņemu ka lieto win. Pēctam konvertējamos datus iekopē tajā gdal …/bin/ mapē un no komandrindas lieto ogr2ogr -f “GPX” tavsgpxfails.gpx nokakonvertet.shp.dgn.tab.mif
    Par to kā tur jānorāda kordinātu sistēmas utt paskaties pats.

  4. strūģis saka:

    Novilku, atzipoju. Tagad varētu, ludzu sīkāk paskaidrot tiem, kas komandrindu lieto izcili reti? Var uz mailu, lai nav jāatklāj visiem veco evenku noslēpumi :D

  5. ivars saka:

    Man te arī par QGIS jautājums, kuru atļaušos te iespamot. Sagribējās pakrāmēties ar karšu gabaliņiem ecw formātā un itkā pēc apraksta QGIS to dara. Taču pēc uzinstalēšanas izrādījās, ka konkrētajā instalācijā, kas gatava dabonama uz saita, ecw ir atslēgts (tipa ecw komerciālās dabas dēļ). Vai ir kāds tips, kā tomēr dabūt to ecw supportu? Skaidrs, ka teorētiski pats var pa jaunu savākt QGIS, taču tas ir čakars un vēl jāpēta, kā to ecw ieslēgt. Varbūt var vienkarši iekopēt gatavu gdal instalāciju, kas uztaisīta ar ecw? Varbūt ir kāds, kas pats ir savācis QGIS (vai vismaz māk to darīt) zem Windows?

  6. marisn saka:

    Tā kā diskusiju sadaļa ir atgriezusies – šādus jautājumus prom uz diskusiju sadaļu, lai vēlāk vieglāk atrast atbildes.
    Īsā atbilde – QGIS datu nolasīšanai izmanto GDAL/OGR, taču šobrīd UI nav piemērots multislāņu datu kopu atvēršanai. Lai varētu lasīt ECW datus iekš QGIS, vispirms ir nepieciešams iegūt legālu ECW SDK, kura licencēšana notiek pēc Tava iesnieguma izskatīšanas (http://forums.ermapper.com/viewtopic.php?t=2555). Kad būsi ieguvis ECW SDK, tad atliek tikai pārkompilēt GDAL/OGR bibliotēku un Windows vidē arī QGIS.

  7. pb saka:

    Hmm iepriekšejās versijās Qgisam ecw formāts zem win gāja un bija iekļauts pēc noklusējuma. Takā ecw formātā datus nesanāk baigi bieži bakstīt nebiju pamanijus, ka tagat netiek vairs atbalstīts. Var vēl paskatīties kā ir ar gdal priekš win un ja tas vismaz lasa ecw vari nokonvertēt uz kādu plašak izplatītu un qgis atbalstītu formātu.

  8. ivars saka:

    Turpinājums diskusijās

  9. Filmiņā Projekta īpašību uzstādīšana tik ātri paskrēja garām, ka uzliku aplami uzstādīju “Projekcija > Geographic Coordinate Systems > LKS92” (bet tā nevajag darīt, jo tad karte parādīsies saspiesta kā pankūka).

    Pareizi jābūt: “Iestatījumi > Projekta īpašības > Projekcija > Projected Coordinate Systems > Transverse Mercator > LKS92 / Latvia TM > Ok”

  10. Nu jā. Pareizi ir abejādi, taču pierastāks ir otrais variants :)

Atstāt savu komentāru