Klusums pirms vētras – QGIS 0.9.2 vai 0.10.0?

Kādu laiku ĢISnet ārēs vērojams neierasts klusums, kam par iemeslu ir radošā kolektīva aziņemtība ar dažādiem darbiem. Atgādinām, ka joprojām labprāt gaidīsim arī citu autoru domu graudus un pērles, ja vien tie sakrīt ar ĢISnet valdošo garu.
Klusēšanai gan ir arī citi iemesli – atsevišķi brīvās programmatūras projekti pašlaik ļoti intensīvi strādā pie jaunu versiju sagatavošanas un ĢISnet radošais kolektīvs gaida, kad būs iespējams jaunās programmu versijas notestēt arī plašākam interesentu lokam.

QuantumGIS izstrādātāji joprojām strādā pie 0.9.2 versijas, kuras laišana tautās bija paredzēta jau pirms dažiem mēnešiem. Lai arī versijas numurs norāda uz to, ka tai vajadzētu būt “kļūdu labojumu” versijai, tomēr lielais jaunumu skaits ir izraisijis diskusiju, vai nebūtu pat labāk to nosaukt par 0.10.0 versiju. Precīzs jaunumu saraksts būs pieejams tikai pēc gala versijas iznākšanas, taču dažas interesantākās lietas varam jau novērtēt.

QGIS spraudņu instalētājs darbībā - bildePie interesantām jaunajām lietiņām pirmkārt jau gribas minēt jauno Python spraudņu instalatoru. Instalatora darbības princips ir līdzīgs jau plaši pazīstamajam “K Get Hot New Stuff” darbības principam – QGIS programma pieslēdzas pie repozitorija, kurā glabājas Python valodā rakstīti spraudņi, un parāda lietotājam pieejamo spraudņu sarakstu. Lietotājs izvēlas interesējošo spraudni un pēc pāris peles klikšķiem var sākt to lietot.Spiediet uz saites, lai skatītu QGIS spraudņu instalētāju darbībā.

QGIS rastra slāņa krāsu pielāgošana - bildeOtra būtiskā izmaiņa ir ievērojami uzlabotās rastra attēlošanas iespējas. Tagad ir iespējams pielāgot rastra attēlošanas krāsas savām vēlmēm. Tas ļauj izveidot krāsu salikumus, kuros kādas noteiktas vērtības laukumi ir attēloti izceltā veidā tādejādi palīdzot tos identificēt. Spiediet uz saites, lai redzētu kā notiek QGIS rastra slāņa krāsu pielāgošana.

Tas vēl nav vis. Kādu citu reizi paskatīsim kas jauns ir darbā ar vektordatiem, kā arī iemetīsim aci GRASS jaunajā WxPython bāzētajā grafiskajā vidē.

Birkas: , ,

3 komentāru to “Klusums pirms vētras – QGIS 0.9.2 vai 0.10.0?”

  1. pb saka:

    Ja nevar apskatīt filmiņas uz win aparātiem var palīdzēt vlc.
    Attītās jau tas qgis par deviņiem mēmiem tikia jācer ka skriešanas rezultātā nekļūst apgrūtinoši nestabils ;)

  2. j_j saka:

    Nu es šobrīd rakstu python pluginu šitai versijai un nav tik traki ar nestabilitāti – nekad uz manis nav pakāries. Drīzāk ir ļoti daudz kosmētisku sīkumu kuri gan jau tiks tagad drīz sākti piekārtoti (piem selektējot poligonus, iezīmējas tikai viena mala utml. muļķības). Toties ātrums iespaidīgs – 450MB geotiffu ar iekšējām piramīdām ver vidēji 1.5 sekundēs (bija vajadziba patestēt:) Dēļ izmaiņām rastra moduļos bija šādas tādas API funkcijas salauztas, bet rezultāti tagad arī neslikti. Un vektori arī strādā ievērojami ātrāk kā uz arca. Piedavām šitajā versijā beidzot būt ģeoprocesēšana līdzīgi kā gvSIGam arī ar vienu pluginu – API atblasts tam jau veiksmīgi ir tā ka tālāk redzēs cik ātri un kādā paskatā to pieslīpēs.

  3. […] izrādās, ĢISnet radošajam kolektīvam ar nākotnes paredzēšanu problēmu nav. Pēc ilgākas gaidīšanas solītās QGIS 0.9.2 (kļūdu labojumu) versijas vietā […]

Atstāt savu komentāru