Atvērts Desktop ĢIS

Bij man divi aparāti ar iedzimto os (topašu visplašāk izplatīto)-vienu atdevu, otrs nobeidzās. Protams kur nu bez aparāta un abu iepriekšejo vietā tika iegādāts jauns aparāts. Šoreiz diezgan mērķtiecīgi tika komplektēts rīks bez OS, jo bija un ir stingra apņemšanās pilnībā iztikt ar atvērta koda programmatūru. Zināmā mērā tas ir arī kā tests – vai var mierīgi dzīvot ar atvērtā koda programmatūru, ja iet runa par darbiem, kas saistīti ar ĢIS?!

OS izvēlē tika izvēlēts Debian GNU/Linux Lenny (testing), kas ietver labu ĢIS aplikāciju atbalstu un lietotāju aprindās tiek uzskatīta par vienu no stabilākajām Linux distribūcijām, kaut bieži tiek pieminēta paša jaunakā un svaigākā neesamība. Tomēr salīdzinoši ar tautā populāro un bieži piesaukto Ubuntu debian gis ir atrodamas jaunākas versijas biežāk un ne tik bieži lietotām ĢIS aplikācijām.

Cik ilgi vajag ņemties un bakstīties, lai tiktu pie 40 ratsra formātu atbalsta, 19 vektor formātu atbalsta un neierobežota skaita koordinātu sistēmu transformāciju iespējām un pašas OS?

  1. OS instalācija ar visiem skaistajiem un mazāk skaistajiem logiem utt. ~ 20 min (atkarīgs no instalācijas veida un mašīnas)
  2. Nepieciešamo ĢIS aplikāciju instalācija ~30 min

Jāņem vērā, ka instalācijas laiku lielā mērā var noteikt jūsu interneta pieslēgums. Lai nebiedētu varu vien pateikt ka lietoju visu ļoti “mīlēto” LTK pieslēgumu un problēmu kā redzams nebija. Instalācijas laikā ir ieskaitīts arī ne Desktop ĢIS aplikācijas, kā DBVS un dažu serveru instalācija, kas vairāk ir nepieciešama dažādām izstrādēm vai darbiem ar lieliem datu apjomiem un nav klasificējami kā desktop ĢIS aplikācijas. Jāņem arī vērā, ka 40 rastra un 19 vektotr formātu atbalsts nav galīgs, jo GDAL/OGR atbalsta arī citus formātus, kuri šajā gadījumā nav iekļauti ievērojot šo formātu atbalsta lietošanas/izplatīšanas nosacījumus. Tas protams neliedz jums pašiem neesošo formātu atbalstu pievienot.

Ko es ar to visu varu izdarīt?!

  1. Transformēt esošus datus starp atbalstītajiem failu formātiem un koordinātu sistēmām (GDAL/OGR);
  2. Radīt jaunus datus, pamatā shp formātā vai datubāzēs (Kosmo GIS,gvSIG,qGIS,GRASS GIS);
  3. Izveikt visas iespējamās ģeometriju manipulācijas un telpiskās analīzes (spatial join,clip, dissasolve,merge,intersect u.c. ), (Kosmo GIS,gvSIG,qGIS,GRASS GIS);
  4. Varu modelēt un veikt dažādas citas biežāk un retāk dzirdētas un izmantotas ģeogrāfisko datu izmantošanas iespējas (specifiskas darbības pamatā nodrošina GRASS GIS);
  5. Ja prātiņš atļauj un ir spējas var taisīt ģeostatistiskās analīzes ar R, kas vienos vārtos saliek tādu bieži izmantotu un piesauktu rīku kā SPSS, tas protams ir tikai un vienīgi mans subjektīvs viedoklis, kas galvenokārt ir pamatots uz literatūras pieejamību, programmatūras pielietošanas plašo amplitūdu un savietojamību ar dažādiem datu avotiem un formātiem;
  6. Varu izmantot OGC standartiem atbilstošus sevisus (wms/wfs/wcs), kas ļauj man neglabāt un nemarinēt bezjēdīgi lielus datu apjomus uz savas mašīnas un atrisina nevajadzīgu datu meklēšanu pa lapām/failiem. Tiesa, Latvijā šādu servisu praktiski nav;
  7. Strādāt ar telpiskajām datubāzēm, ieskaitot Orākli. Īpaši derīgi, ja sanāk ķēpāties ar lieliem datu apjomiem, kur failu lietošana var būt diezgan apgrūtinoša un neefektīva;
  8. Darboties ar GPS savāktajiem datiem un iebakstīt GPS savus sagatvotos datus;

Ko es nevaru izdarīt, jeb kas nav nemaz tik izcils un labs?!

Datu labošana, zīmēšanas nav tājā labākajā izpildījumā priekš rūpnieciskām vajadzībām. Ir atsevišķa labošanas un zīmēšanas funkcionalitātes, kas darbojas pat ļoti eleganti, ātri un ergonomiski, kas īpatneji katrai Desktop ĢIS aplikācijai tas ir kas pilnīgi cits. Labi pārzinot katras aplikācijas īpatnības var stradāt diezgan ātri un efektīvi, kas protams var likties nenormāli vienas aplikācijas piekritējiem. Rūpnieciskām vajadzībām šo funkciju lietošana ir jāizvērtē atkarībā no situācijas, mājas apstākļiem un neregulārai lietošanai vairumā gadījumu ir pilnīgi pietiekami.

“Smuko” karšu izdruku taisīšana un formešana ir pieejama, tomēr salīdzinoši ar lielajiem komerciālajiem zvēriem krietni vienkāršāka un ne tik komplicēta – nederēs lielajiem smukuma cienītājiem un tautas daiļamata meistariem (tiesa ir redzētas pat ļoti elegantas karšu izdrukas, kas formetas GRASS GIS un dažās citās programās, jautājums cik to ir ātri un viegli realizēt). Maģistriem, bakalauriem un ātrajām pārksta kartēm ir pietiekami un pārpārēm, kas varbūt nebūs lāga tipogrāfiskiem variantiem.

Kas var ierobežot un maitāt dzīvi?

Tas ir pilnīgi neatkarīgi no OS platformas (Win,Linux,BSD,Mac).Pamatā tie ir labi izplatītu komercplatformu dzimtie vektor failu formāti, kuri bieži ir slēgti vai daļēji aprakstīti, līdzarto nelietojami bez attiecīgā ražotāja programmatūras un licenzēm. Datubāžu datos šādas problēmas nav satopamas, iespējams salīdzinoši retās izplatības dēļ un datubāžu lietotāju lielākas saprašanas dēļ un citām, vairāk tehniskām, īpatnībām. Ar rastra datiem arī smagu gadījumu nemēdz būt. Par sliktajiem un nedraudzīgajiem failu formātiem var uzskatīt:

  1. MicroStation DGN v8 formāts, kas pretstatā v7 formātam datu apmaiņai ir pilnīgi nederīgs, ja nelietojat MicroStation v8 un jaunāku, vai kādu citu komercplatformu, kas +/- korekti šos datus saprot un spēj konvertēt uz ko labāku(lasīt izmantojamu pēc vajadzības). Tas nu būtu akmens Mikrenes lietotāju lauciņā, īpaši, ja dati tiek doti tālāk – varbūt ir vērts padomāt vai datu saņēmējam ir Mikrene vai nav?
  2. Autocad failu formāti, kas mainās ar katru jauno veriju (palabojiet mani,ja es samelojos par šito) – pārējais identiski kā ar Mikreni .
  3. Komentāros varat piemest vēl kādus mazāk zināmus vai piemirstus sliktos formātus.

Aizrādījumus dedzīgajiem augstāk minēto komerciālo programmproduktu un failu formātu lietotājiem, aizstāvjiem un faniem, kas paratsi neizprot, bieži sķiet pat negrib saprast, datu apmaiņās būtību – neiet runa par programmatūras funkcionalitātēm, kas neapšaubāmi šajās aplikācijās ir ļoti labi realizētas tiešo darbu veikšanai, ne arī par datu kvalitāti un izpildījumu. Šajā gadījuma iet runa par to, ka saražotos datus citiem ir grūti vai pat neiespējami izmantot tādā formātā, kādā jūs to lietojat un producējat, neiegādājoties attiecīgo programmproduktu (iespējams pat vienīgajai lietošanas reizei mūžā). Ne visām vajadzībām ir derīgas jūsu lietotās aplikācijas un to tiešā veidā izmantotie failu formāti un datu struktūras, kaut dati paši par sevi būtu apstrādājami un lietojami citām vajadzībām.

Lūgums ievērot un saprast, ko noteikti viennozīmi skatoties nenozīmē ĢIS:

  • ĢIS!=Kartogrāfija
  • ĢIS<>Kartogrāfija
  • ĢIS [not equal] Kartogrāfija
  • ĢIS == Kartogrāfija:False

un

  • ĢIS<>Smuks izskats
  • ĢIS!=Smuks izskats
  • ĢIS [not equal] Smuks izskats
  • ĢIS == Smuks izskats:False

Kartes ir tikai viens no iespējamajiem ĢIS rezultātiem un ne vienmēr primārais!

Birkas: , , , , ,

Atstāt savu komentāru