Pamanīts

Pamanīts un atmiņā aizķēries.

Viena veca ziņa – Latvijas Ģeotelpiskās Informācijas aģentūra jau  19.02.2010 ir publicējusi karšu pārlūka test versiju. Jāteic pasākums priekš testa versijas darbojas stipri labi. Ņemot vērā, ka lietošanā ir nodota testa versija lietojot jārēķinās, ka WEB pārlūkā brīžiem pazūd rīki un ir jāpiešaujas pie lietošanas (tā vismaz reizēm uzvedas Mozilla Firefox pārlūkā). Veikliem lietotājiem ir pieejams arī WMS, nedokumentēts un iespējamas nav domāts publiskai acij, jo nav ne metadatu ne citu lietu, kas būtu nepieciešami pieklājīgam WMS servisam. Ar servisu gan ir nelielas dīvainības – WGS 84 serviss darbojas korekti, bet LKS92 / Latvia TM uzvedība ir stipri dīvaina. Lai būtu pavisam jauki ir arī kāds WFS serviss.

Slinkuma iespaidā ieteikums nākotnei – eleganti būtu, ja aģentūras mājas lapā ieviestu kādu RSS aktualitātēm un jaunumiem.

Globāla un arī veca ziņa.
WMS Inspector ir Mozilla Firefox paplašinājums, kas paredzēts WMS/WFS servisu pārbaudei un var lieti noderēt tiem, kam nepatīk caurskatīt servisu XML atbildes un klabināt skaistos request teikumus, vai vienkārši fiksam testam. Nekādu dižu vērtējumu par šo paplašinājumu pagaidām nesniegšu, jo necik daudz nav sanācis viņu vēl lietot. Cerams, ka projekts attīstīsies, taps saimniecībā noderīgs un nenomirs kā ir gadījies ar citiem līdzīgiem.

3 komentāru to “Pamanīts”

  1. Jau labu laiku gribēju par to uzrakstīt, tikai visu laiku kaut kā nesanāca. Pārlūks laikam tiešām vēl ir izstrādē, jo pavisam nesen man neko vairāk par “loading” nerādīja, taču šodien skatos – vismaz kaut kāda “konsole” atveras.

    Pie sliktajām lietām var pieminēt to, ka pārlūkā tiek lietota interneta pārlūkprogrammas identificēšana un atbilstoši iespēju apgraizīšana/pievienošana atbilstoši uzminētajai pārlūkprogrammai. Laikam jau lieki ir teikt, ka šī minēšana nedarbojas pilnīgi korekti, kādēļ to parasti rekomendē nopietnos projektos nelietot. Konqueror lietotājiem – ja nomaina pārlūka identifikāciju no Konqueror uz Firefox, lielākā daļa funkcionalitātes sāk darboties.

    Pats pasākums griežas uz ESRI ArcGIS Server, taču vienlaikus aktīvi izmanto brīvās programmatūras rīkus (DoJo). Atbilstoši to bez problēmām ir iespējams lietot pa taisno ar ESRI ArcGIS saimes darbvirsmas ĢIS programmām. Kā piekļūt WMS/WFS/ReST un ArcSDE servisiem paliek katra paša ziņā vismaz līdz tam laikam, kad LGIA to aprakstīs savā lapā. Ziņkārīgajiem neliels padoms – karšu pārlūks ir ReST klients. Protams, interesanta ir arī izvērstā meklēšana, kura nezkādēļ kā simbolu aizstājējus pieņem % un _ simbolus.

  2. extropy saka:

    Hmm, man gan pārūks smuki strādā un vismaz kartes un otrofoto apskatīt varu bez problēmām. Firefox 3.6, WindowsXP.

  3. Strādā diezgan OK, bet kaut kādā mirklī kaut kas notiek ne tā, bet tas ir salīdzinoši reti un šķiet ķer pamatā gadījumā, ja lieto Firefox uz 10” ekrāna.

Atstāt savu komentāru