GRASS 6.4.0 ir klāt

GRASS GIS logoIr pagājuši jau trīs gadi kopš pēdējā stabilā GRASS laidiena (6.3.2). Šajā laikā ir izlabotas vairāk nekā 800 kļūdas, ieviesti 150 lietotāju ieteikumi, ieviesti 35 jauni moduļi, kā arī uzlaboti jau esošie. Jauna stabilā laidiena gaidīšana mazliet ievilkās (pirmā kandidātversija bija pieejama jau 2008. g. decembrī!), jo bija izvēlēts pārāk ambiciozs mērķis – panākt, ka jaunais stabilais GRASS laidiens darbojas Microsoft Windows vidē arī bez Cygwin palīdzības. Ņemot vērā Windows vides atšķirību no GRASS dzimtajām UNIX ārēm, tas izrādījās diezgan sarežģīts darbs. Taču pieliktie pūliņi nav palikuši bez rezultātiem – pirmo reizi GRASS vēsturē ir pieejama arī Windows lietotājiem domāta versija (Windows instalators pieejams te). Pateicība par iespēju GRASS GIS darbināt Windows vidē pienākas arī LU ĢZZF maģistriem, kuri studiju kursā “Lietišķais ĢIS” aktīvi izmantoja GRASS uz MS-Windows un skaļi bļāva par pamanītajām kļūdām un nepilnībām.
Stabilais GRASS laidiens ir būtisks, jo tas tiks uzturēts līdz pat nākamajai stabilajai GRASS versijai, kas visticamāk būs 7.0.0. Stabilajam laidienam tā dzīves laikā netiek veiktas būtiskas izmaiņas, lai uz tā bāzes veidotie apmācības materiāli, grāmatas priekšlaicīgi nenovecotu. Svarīgs faktors ir arī datu apstrādes algoritmu nemainība, kas ļauj veikt iegūto analīzes rezultātu verifikāciju citiem interesentiem. Lasi tālāk par GRASS un tā 6.4.0 laidiena jaunumiem.

GRASS GIS ir vecākā joprojām aktīvi izstrādātā brīvā ĢIS programma. Kopš 1982. gada GRASS tiek izmantots augstskolās, zinātnisko pētījumu centros, dažādu valstu iestādēs un aģentūrās. Ar vairāk kā 420 dažādu moduļu palīdzību, GRASS ļauj veikt standarta un arī ne tik tipiskas datu manipulācijas. Vēsturiski GRASS stiprā puse ir bijusi rastra datu apstrāde, taču mūsdienu ĢIS lietotāji pratīs novērtēt arī GRASS izmantoto topoloģisko vektordatu modeli un 3D rastra datu (vokseļu) atbalstu. “Smuko lietu” mīļotājiem noderēs 3D vizualizators NVIZ. Uzmanību – GRASS ir orientēts uz datu analīzi nevis aplūkošanu! Ja interesē tikai paskatīties kādu Shapefile, WMS servisu utml., tad ir rekomendējams izmantot QuantumGIS programmu.

GRASS GIS wxGUIViens no 6.4.0 jaunumiem, ko pamanīs vairums lietotāju, ir pēdējā brīdī izdarītā grafiskās vides maiņa. Turpmāk pirmo reizi palaižot GRASS, tiks startēta jaunā wxPython bāzētā grafiskā vide. Ja vecā TCL/Tk grafiskā vide liekas joprojām labāka, tā nekur nav pazudusi – to var izvēlēties ar g.gui moduļa palīdzību.

Jaunajā laidienā vieglāka ir kļuvusi papildinājumu instalēšana. To var paveikt ar g.extension moduļa palīdzību, kas parūpēsies par interesējošā papildinājuma lejupielādēšanu no GRASS papildinājumu repozitorija. Jāņem vērā, ka sekmīgai g.extension lietošanai datorā jābūt instalētiem rīkiem darbam ar SVN, kā arī C kompilatoram priekš C valodā rakstītajiem papildinājumiem.

No citiem uzlabojumiem noteikti ir vērts pieminēt daudzu datu apstrādes moduļu ātrdarbības uzlabojumus, jo daļai no GRASS izstrādātājiem sanāk strādāt ar LiDAR datiem, kas prasa efektīvu programmatūru to apstrādei. Te būtu jāmin IDW, RST un B-Spline interpolācijas moduļi, sateces baseinu izdalīšanas modulis r.watershed, pārvietošanās kumulatīvo izmaksu aprēķina modulis r.cost un regulāro datu (arī LiDAR) importa moduli r.in.xyz.

Standarta moduļu klāstā ir iekļauts iepriekš kā papildinājums eksistējušais pazemes ūdeņu plūsmas modelēšanas rīks r.gwflow, ko savos pētījumos izmanto arī jaunie Latvijas zinātnieki.

Līdz šim strādājot ar GRASS rastra izšķirtspējas mainīšanai bija iespējams izmantot tikai tuvākā kaimiņa vai RST interpolācijas metodes. Jaunajā laidienā ir ieviesti jauni rastra izšķirtspējas maiņas moduļi, kas ļauj izmantot arī bilineāro un bikubisko algoritmu (r.resamp.interp), kā arī vienkāršos statistiskos rādītājus kā vidējā, min, maks vērtība, summa, mediāna, moda uc. (r.resamp.stats).

Tā pat kā līdz šim, dažādus darbus GRASS ĢIS var automatizēt ar čaulas skriptu palīdzību vai izmantojot jebkuru citu programmēšanas valodu. Jaunums 6.4.0 laidienā ir īpašās funkcijas, kas būtiski atvieglo GRASS moduļu kontroles skriptu rakstīšanu Python valodā. Ir pieejamas speciālas komandas gan moduļu darbināšanai, gan automātiskās grafiskās saskarnes izveidošanai, gan citu specifisku darbību veikšanai. Jāpiebilst, ka lielākās izmaiņas skriptu jomā ir gaidāmas nākamajā GRASS stabilā laidiena atjauninājumā (6.4.1), kad tiek solīts pašlaik testēšanā esošais CTypes atbalsts, kas ļaus no Python vides izsaukt jebkuru GRASS bibliotēkas C funkciju, tādējādi ļaujot rakstīt analīzes rīkus Python valodā C vietā. Sīkāk par šobrīd pieejamajām skriptu rakstīšanas iespējām var lasīt GRASS programmēšanas rokasgrāmatā.

Un visbeidzot pats labākais – GRASS joprojām ir brīva programmatūra. Jūs varat to lietot savām personīgajām vai darba vajadzībām bez ierobežojumiem. Zinātnisko pētījumu veicēji savukārt joprojām var iepazīties GRASS izmantotajiem algoritmiem, lai pārliecinātos, ka iegūtie analīzes rezultāti ir korekti.
Vai Latvijā ir GRASS lietotāji? Vai mums ir vērts latviskot GRASS grafisko lietotāja saskarni? Lūgtum izteikties komentāros.

Birkas:

3 komentāru to “GRASS 6.4.0 ir klāt”

  1. satelits saka:

    Ir Latvijā GRASS lietotāji. Bet nevaru iedomāties vai būs iespējams atrast vajadzīgos moduļus, ja tie tiks latviskoti. Vai nevarat pateikt cik funkcionalitātes ziņā atšķiras QGis’a GRASS plugins no tīra GRASS’a ?

  2. strūģis saka:

    GRASS’u esmu tjipa divreiz redzējis ;) bet par jebkuras programmatūras latviskošanu viedoklis ir!
    Es domāju, ka ir nelietderīgi ieguldīt resursus latviskošanā. Vismaz tādas lietas ar kuru strādā profesionāļi. Vairāk vai mazāk.
    Lai arī kā mēs uzskatītu latviešus par diženu nāciju un lepotos ar sevi, tomēr vairums informācijas globālajā tīmeklī un citos avotos (vai akās) ir pieejamas svešvalodās. Kad strādājot latviskotā vidē, esi saskāries ar kādu problēmu un gribi zināt vai kāds cits pasaulē jau ar ko tādu pašu vai līdzīgu nav saskāries un varbūt jau ir atrasts elegants risinājums, tad izdomāt kā nu kurš “iespraudnis” un “palaidnis” varētu saukties svešā mēlē, ir diezgan problemātiski.
    Tāpēc es esmu par to, lai vienādas lietas tiktu sauktas vienādos vārdos ar lielāko lietotāju vairumu. Lai sarunājoties vai sarakstoties nerastos pārpratumi tāpēc, ka viens lieto latvisku saskarni, bet otrs angļu. Šo iemeslu dēļ arī pats ikdienā nelietoju latviskotus produktus.
    Ja latviskot, tad varbūt kautko ķipa “Ievads Tējkannām”, pie tam saglabājot anglicismus, lai vēlāk nerodas atkal putra.

  3. […] lasītājs “satelits” uzdeva interesantu jautājumu par to, cik ļoti atšķiras “tīrs” GRASS no tā, ko piedāvā QuantumGIS. Tiem, kas […]

Atstāt savu komentāru