1. aprīlis – LKS-92 labojumi sakarā ar tektonisko plātņu pārbīdi (papildināts)

Spēcīgā zemestrīce, kas satricināja Japānu 2011. gada 11. martā, nodarīja lielu postu Japānai, taču visas tās sekas vēl nav apzinātas. 9,0 magnitūdas spēcīgā zemestrīce ir radījusi interesantu situāciju arī ĢIS jomā – ASV ģeoloģijas dienests (USGS) ziņo, ka Japānas teritorija ir pārvietojusies pa 2,4 metriem. Tas nozīmē, ka mainījusies ir lokālo koordinātu sistēmu piesaiste globālajām koordinātu sistēmām, piemēram, WGS-84, ko izmanto globālās pozicionēšanas sistēma (GPS).

Ja aplūkojam zemeslodi no plātņu tektonikas viedokļa, uzreiz var pamanīt, ka Japāna un Latvija atrodas uz vienas plātnes. Lai arī Latvija atrodas Eirāzijas plātnes stabilā daļā – uz Baltijas vairoga un tādēļ mums zemes trīcēšana gāja secen, tomēr tas nenozīmē, ka Japānas zemestrīce mūs nav skārusi. Kā liecina jaunākie dati no Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (LĢIA) GPS bāzes staciju tīkla LatPos un citu valstu GPS tīkliem, pārvietojums ir noticis visā Eirāzijas plātnes teritorijā. Kā liecina līdzšim apkopotā informācija, Latvija pašlaik atrodas pa 1,176m tālāk uz ziemeļiem un pa 2,036m tālāk uz rietumiem, kas norāda uz kopējo pārvietojumu pa 2,352m.

Te nu der atcerēties tādu jauku niansi – kas ir LKS-92. LKS-92 sasaisti ar citām koordinātu sistēmām nodrošina četri stabilie ģeodēziskie punkti – “Rīga”, “Kangari”, “Indra” un “Arājs”. Pēc Japānas zemestrīces tagad šiem punktiem ir citas koordinātas, līdz ar to arī pārrēķini no un uz LKS-92 no citām koordinātu sistēmām ir veicami ar citu koeficientu palīdzību.

Lai atvieglotu ĢISnet lasītāju dzīvi, esam sagatavojuši jauno LKS-92 koordinātu sistēmas definīciju PROJ.4 formātā. Šo koordinātu sistēmu būs nepieciešams pašiem ievadīt ĢIS programmās, jo EPSG koordinātu sistēmu datu bāze pagaidām vēl satur vecos datus.
+proj=tmerc +lat_0=0 +lon_0=24 +k=0.9996 +x_0=500002.036 +y_0=-5999998.824 +ellps=GRS80 +towgs84=0,0,0,0,0,0,0 +units=m +no_defs

Attēlā ir redzamas ģeodēziskā punkta koordinātas, kas iegūtas ar GPS pirms (sarkans) un pēc (dzeltens) LKS-92 korekcijas pielietošanas. Kā redzams, ikdienas vajadzībām atšķirība nav liela, taču jomās, kur nepieciešama absolūta precizitāte, veco LKS-92 koordinātu sistēmu vairs nevajadzētu lietot.

Šajā attēlā ir redzams kā pievienot koriģēto LKS-92 koordinātu sistēmu pie QuantumGIS lietotāja definētajām koordinātu sistēmām.

Lai novērtētu šīs pārbīdes ietekmi uz tautsaimniecību, aicinām komentāros ierakstīt vai Jūsu profesionālo darbību vai ikdienas dzīvi ietekmē šādas nelielas koordinātu sistēmas kļūdas.

Papildināts
Kā ĢISnet redakcija uzzināja no LĢIA, rakstā esam palaiduši garām būtisku faktoru – pārvietojumu pa Z asi. Lai arī pārvietojums par Z asi (augstuma izmaiņas) būtiski neietekmē LKS-92 koordinātu sistēmu, tomēr tas ietekmē visus augstuma mērījumus Latvijas teritorijā, jo uz esošo punktu līdzšinējo augstumu datiem nevar paļauties.

Lai novērstu šo problēmu, no valdība ir paredzējusi LĢIA piešķirt 1,625 miljonus latu no budžeta programmas “līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai varētu veikt precīzo nivelēšanas gājienu no Rīgas līdz pat Kronštatei, kur atrodas Baltijas 1977. g. augstumu sistēmas atskaites punkts. Pēc tam tiks veikta Latvijas svarīgāko punktu augstumu pārmērīšana. Kā pirmais pārbaudāmais punkts ir izvēlēts Gaiziņš, jo ir pamatotas cerības, ka Gaiziņš tagad ir augstāks nekā jebkad iepriekš. Un pelnīti – cik ilgi tad var pieciest to, ka lēnie igauņi ar savu Munamēģi mums ir priekšā?!?

Birkas: , ,

4 komentāru to “1. aprīlis – LKS-92 labojumi sakarā ar tektonisko plātņu pārbīdi (papildināts)”

  1. Gacha saka:

    Vai šādas pārvietošanās notiek pēc katras zemestrices, tikai relatīvi mazākos apmēros ? Un tad nesanāk tā, ka ja mērnieki pēc 11. marta nav ņēmuši vērā šīs izmaiņas, tad iespējams sabūvējuši ceļus ar nobīdi ? Jeb pārbīdījusies ir plātne un lokālā mērogā tas neko neietekmē? Šis ļoti interesanti, tik tālu nebiju aizdomājies, ka tā var notikt :)

  2. Sābrs saka:

    Pamanīju ka nav labi, kad mana autiņa automātiskā parkošanās sistēma ar GPS 3 dienas pēc kārtas parkojoties aplauza spoguļus.

  3. raitisx saka:

    visu daru pēc gps… šodien nevarēju trāpīt mājas durvīs. būs jāsūta rēķins japānas vides ministrijai par izsisto logu un punu. p.s izcili izvēlēta krāsu gamma :)

  4. Janis saka:

    Varbūt tagad vismaz nevienas pasaules datubāzes neatzītā un neatpazītā banānu tautas lokālā koordinātu sistēma izputēs (kaut jel ātrāk) un varēsim godīgi pievienoties WGS-94, kas jau tagad par 99,999% atbilst LKS-92.

Atstāt savu komentāru