QuantumGIS 1.7.0 laidiens

Pēc ilgstošas aizkavēšanās un vairākkārtējām laidiena iznākšanas datuma pārcelšanām, beidzot dienasgaismu ir ieraudzījis QuantumGIS jaunais laidiens 1.7.0, kas tiek solīts kā pēdējais pirms QGIS 2.0 iznākšanas. Ņemot vērā plašo kļūdu labojumu un uzlabojumu klāstu, rekomendējam atjaunināt savas QGIS versijas. Lejupielādēt jaunāko versiju priekš MS-Windows lietotājiem var QGIS.org lapā, savukārt GNU/Linux lietotājiem paciņām jau vajadzētu būt pieejamām pakotņu pārvaldniekos (Ubuntu: ppa:ubuntugis/ubuntugis-unstable).

Liels paldies visiem, kuri palīdzēja šim laidienam būt latviešu valodā! Par pamanītajām tulkojuma nepilnībām lūgums ziņot tepat komentāros vai izmantojot citus saziņas kanālus.

Kopā ar jauno programmas laidienu, izmaiņas ir skārušas arī QGIS projekta infrastruktūru. Kļūdu ziņojumi turpmāk aplūkojami un rakstāmi QGIS Redmine sistēmā. Autorizācija joprojām notiek izmantojot OSGEO ID. Tiem, kas vēlas kompilēt pašu jaunāko versiju no pirmkoda, jāņem vērā, ka QGIS pirmkodam tagad izmanto git nevis svn. Atbilstoši pirmkodu tagad ir iespējams iegūt: git clone git://github.com/qgis/Quantum-GIS.git Lai atvieglotu dažādu neoficiālo QGIS spraudņu meklēšanu, ir ieviesta spraudņiem veltīta lapa (repozitorijs), kur ir iespējams iegūt dažādus spraudņus, kā arī publicēt savus spraudņus.


Kā jau pieklājas jaunam laidienam, ir parādījušās daudzas jaunas un jaukas lietas, kas padara jauno laidienu daudz patīkamāku ikdienas lietošanai. Pamanāmākais sīkums laikam būs jaunais slāņu īpašību un citu logu izkārtojums, kurš tapa pagājušajā rudenī Vroclavas sanākšanas laikā, kur aktīvu dalību ņēma arī ĢISnet.lv radošais autoru kolektīvs.

Pie būtiskām izmaiņām var pieskaitīt rastra datu automātisku pārprojecēšanu uz projekta koordinātu sistēmu. Līdz šim pārprojecēti tika tikai vektordati, taču tagad pienākusi kārta arī rastra datiem. Apvienojot to ar iespēju iestatīt jauna projekta noklusējuma koordinātu sistēmu un iespēju automātiski datu slāņiem bez koordinātu sistēmas izmantot projekta vai noklusējuma koordinātu sistēmu, aizbildinājumu par LKS-92 sistēmas nelietošanu ikdienā nav atlicis nemaz. Patīkams sīkums ir arī iespēja ātri iestatīt datu slāņu koordinātu sistēmu vai arī projekta koordinātu sistēmu no datu slāņa koordinātu sistēmas.

Dažādu mini datu bāzu uzturētāji noteikti pratīs novērtēt, ka beidzot ir iespējams vektoru objektiem piesaistīt citus objektus, kas var būt arī tikai ieraksti datu tabulā. Tāpat ir iespējams attēlot atribūtu tabulas saturu drukas veidotājā. Ņemot vērā, ka izmaiņas ir skārušas daudzas vietas, rekomendējam ar izmaiņām iepazīties QGIS 1.7.0 laidiena lapā (angļu valodā).

Birkas: ,

8 komentāru to “QuantumGIS 1.7.0 laidiens”

  1. 2e saka:

    Tā kā ikdienā nelietoju qgis, man ir pāris jautājumi qgis lielpratējiem. Lai spētu kvalitatīvi rediģēt vektordatu ģeometriju, nepieciešamas snapping, trace tool un cut polygon feature funkcijas. Šīs uzskaitītās iespējas lietoju katru dienu strādājot ar ArcGIS. Vai qgis tās nodrošina?

  2. 1)snapping – ir;
    2)trace tool – sen nav nācies lietot ArcGIS un darboties ar datu rediģēšanu, bet pēc konteksta škiet, ka ir. Varētu gan nebūt teicama stabilitāte;
    3)cut – ir un ir arī citas telpiskās funkcijas datu kopas apstrādei;

    Vai rīks derēs tavam pierastajam ikdienas darbam būs vien pašam jāpārbauda, mazs praktisks tests parādīs cik labi minētās funkcijas tavām vajadzībām strādās.

  3. Vektordatu virsotņu pielipšana ir pieejama jau kādu laiku.
    Vienkāršās analītiskās un transformācijas darbības (buferi, graizīšana, pārklāšana u.c.) ir pieejamas ar fTools spraudņa palīdzību.
    “Trace tool” pašlaik standarta rīku kopā nav pieejams – iespējams ir kādā spraudnī. Kas attiecas uz šī rīka iekļaušanu standarta rīku kopā – es personīgi darīšu visu iespējamo, lai novērstu šīs sērgas ievazāšanu starp standarta rīkiem.

  4. opasums saka:

    Kāpēc tik kategoriski pret Trace tōōli ? Negribētos tevi salīdzināt ar Paul Ramsey, bet tas tāpat savulaik pamatoti vai nepamatoti bija pret rastru atbalstu Postgisā. Tagad postgis2.0 šis atbalsts tāpat būs, kaut labu laiku bija atsevišķs projekts. Šaubos vai šī atbalsta agrāka neiekļaušana nāca par labu PostGISam. Cilvēki taču meklē alternatīvas saviem ikdienas GIS softiem un ja kādu lietu neatrod tad diezvai kļūs par šīs softa lietotājiem.

  5. Dalailama XIV saka:

    Vispār piekrītu..
    Nevar cerēt, ka ArcGIS vietā cilvēki izvēlēsies Open GIS, ja tas nepiedāvās līdzīgi darbināmus (un varbūt vēl labākus) rīkus.

  6. […] 1.7.0 laidienam veltītā raksta komentāros parādījās neliela diskusija par “Trace tool” pieejamību/nepieejamību […]

  7. Es saka:

    Sveiki. Hmm. Dīvaini, bet QGIS mājaslapā uzrādās 21. novembris kā iznākšanas diena versijai 1.7.2.

  8. Pēteris saka:

    Nezinu vai sapartu Es komentāru. Future release plans pasaka visu priekšā. Pēc 1.7.0 nav plānotas 1.8.0 un 1.9.0 versijas, bet tas nebūt nenozīmē, ka tās noteikti nebūs. Versijas 1.7.x ir gluži normālas kļūdu labojumu versijas.

Atstāt savu komentāru