Quantum GIS diena 2013 atskats

QGIS diena 2013 Valmierā Valmieras Quantum GIS izstrādātāju sanāksme veiksmīgi ir aizvadīta un tās ietvaros notikusī Quantum GIS diena arī. Ar izstrādātāju sanāksmes laikā veiktajiem darbiem un Quantum GIS uzlabojumiem var iepazīties Quantum GIS mājas lapā, kura veltīta sanāksmes rezultātiem. Pamatā visi Quantum GIS izstrādātāju sanāksmes darbi tika veltīti virzībai uz 2.0 versiju, kuru varam gaidīt ap vasaras vidu.

Visu pirms liels paldies Quantum GIS dienas apmeklētājiem par ierašanos un interesi, arī prezentāciju autoriem paldies par uzstāšanos.

Prezentācijas lejupielādei:

Kas attiecas uz Quantum GIS dienas ietekmi uz izstrādātāju sanāksmes rezultātiem, tad tāda ir. Izstrādātāji ir ķērušies pie vienas senas, gana viegli apejamas, bet tomēr nepatīkamas problēmas risināšanas – failu satura kodējums. Atgādināsim gan, ka šīs problēmas cēlonis ir izmaiņas Quantum GIS izmantotās gdal/ogr bibliotēkas jaunākajās versijās un ir gana viegli risināma un apejama, par to esam jau iepriekš brīdinājuši. Ņemot vērā, ka problēma ir apejama, tās risināšana tiek veikta jau nākošajai Quantum GIS versijai.

Brīvs un par neko

Nedaudz akcentējot sabiedrība izveidojušos izpratni par brīvo programmatūru, kur bieži vien tiek saprasta nepareizi. Visu skatām caur naudas prizmu un “bezmaksas”, tas taču skan tik ļoti labi. Tad nu atgādinām, ka pasaulē tiek lietots termins “Free and open source software”, kura interpretācija Latvijā vairākumā gadījumu tomēr ir nepareiza un maldīga. Terminā nav pieminēta nauda vai maksa, tādēļ aicinām izbeigt spekulācijas par šo tēmu gan no atbalstītāju, gan noliedzēju puses. Izmaksas būs vienmēr! Jautājums ir par Jūsu brīvību un izmaksu samērību. Jūsu izmaksas ir atkarīgas no tā, cik kritiski un pareizi Jūs spējat pieņemt lēmumu par izvēlētā programmprodukta lietošanu un piemērotību Jūsu darba vajadzībām un pašu vai citu spējām to apkalpot un pielāgot.

  • ‘Free and open source’ == ‘Bez maksas’: False
  • ‘Free and open source’ == ‘Brīvs un atvērta koda’: True

Vai ir atšķirība, vai to saprotam?

Pasākuma fotogrāfijas

Quantum GIS dienu 2013 Valmierā atbalstīja SIA SunGIS un Vidzemes Biznesa un Inovāciju inkubators

Birkas: ,

6 komentāru to “Quantum GIS diena 2013 atskats”

  1. Nils saka:

    Labdien! Nu jau labu laiciņu ēdu sālspudu, ko sauc par GIS. Ļoti žēl, ka nezināju par konferenci ātrāk.
    Esmu izveidojis dažādas web saskarnes, kas strādā paralēli ar QGIS radītajiem datiem.
    Mani dienas jautājumi:
    #Kā QGIS efektīvi iapstrādāt relāciju datus, kas atvasināti no objekta?
    #Ko QGIS var paveikt tādu, ko nevar web interfeiss, un kas galu galā labāks, lai operatoram nebūtu jālieto abi?
    Tāpat, esmu ar mieru dalīties savā pieredzē. Mana stiprā puse ir mysql + web. Nebūtu problēmu ar PGSQL. Esmu to lietojis.
    Šobrīd man ir skaidrs, kā no QGIS iegūt google web maps un atpakaļ.

  2. Pēteris saka:

    Prieks dzirdēt par progresu :) Cik nu labi spējām, tik labi arī ziņojām par pasākumu, galvenokārt jau tā tomēr bija izstrādātāju sanāksme.
    Par jautājumiem.

    #Kā QGIS efektīvi iapstrādāt relāciju datus, kas atvasināti no objekta?
    Atvasināti kur, kā, vienreizēji pasākumi vai sistemātiski, kas ir potenciālais atvasinājums (aprēķinu rezultāt ar vai bez ģeometrijām), ko saprotam ar efektīvi? a) Quantum GIS vai jebkur citur veicot datu apstrādi un kaut ko iegūstot b) datubāžu trigeri vai jebkāds cits izpildījums, kur seko objekta izmaiņām un pēc kādiem noteikumiem rada atvasinājumus c) gan jau ir vēl varianti… Parasti šo jāskatās gan no Qgis, gan db puses kopā.
    Pašlaik stabilajā Quantum GIS versijā ar relāciju datiem ir jākombinē atkarībā no situācijas vai nedaudz jāpakodē. Topošajā 2.0 jau ir un top būtiskas izmaiņas.

    #Ko QGIS var paveikt tādu, ko nevar web interfeiss, un kas galu galā labāks, lai operatoram nebūtu jālieto abi?
    Tēma bez gala un malas :) Ieviest Quantum GIS funkcionalitāti web saskarnē – nu nezinu vai tam ir jēga un racionāla atdeve? Šeit nu ir tava eksperta loma. Saprast vai un ko ir jēga realizēt web saskarnē, cik to bieži lietos un vai tas jau nav gatavs Quantum GIS (tiklab jebkur citur). Zīmēt mākoņos nav jēgas, to vajadzētu tev pašam labāk saprast pēc savas situācijas – lietotāji, to skaits, zināšanas, veicamie uzdevumi, darba datu apjomi utt.

  3. Zirneklītis saka:

    Savām vajadzībām uztaisīju qgis-dev (attiecīgi arī gdal un grass) RPM-us priekš „Fedora 18×64”. Varbūt kādam noder:
    http://priede.bf.lu.lv/ftp/pub/TIS/Fedora/18/

    Galvenās īpatnības:
    * qgis-python ticis apvienots ar pamatpaketi qgis;
    * pagaidām netika kompilēts qgis karšu serveris;
    * lai arī ir pieejams osgEarth, Globe vienalga nedarbojas :(

  4. Zirneklītis saka:

    Ja nu kādu interesē Qgis-Master 2.1.0 Fedora 18 x64 videi. ( Gdal un GRASS arī jāņem no tā paša servera. Diemžēl, nav svaigākās versijsas).

  5. Zirneklītis saka:

    Atvainojos, mājas lapas adrese paslēpta zem Zirneklīša vārda. Te būs redzamā veidā: http://priede.bf.lu.lv/ftp/pub/TIS/Fedora/18/QGIS/2.1.0_20131017/

  6. Nils saka:

    Vēlos konsultēties GIS sistēmu, wms un saistītās lietās. Pamatā esmu web speciālists – programmētājs. Interesē GIS sistēmas arhitektūra, risinājumi , Bently MS failu integrēšana GIS.
    Varu piedāvāt savu programmēšanas pieredzi un savas iestrādes – tādas kā daudzu koordināšu konvertoru no datu masīviem, qgis projektu failu dinamisku apstrādi u.c. [my][pg]sql/ web bāzētas sistēmas.
    nilsgraustns [at] gmail punkts com , skype : nilsgraustins

Atstāt savu komentāru