Karšu skatīklis ir atgriezies

Lai arī lielākā daļa ĢISnet apmeklētāju jau droši vien nodomāja, ka viss ir beidzies, taču ĢISnet joprojām nevaid miris, bet tikai apburts kluss, no darbošanām rimis, uz vecā Sun Fire X2100 dus. OGC WMS servisi atgriezās jau pirms laba laiciņa, taču tikai tagad atpakaļ ir arī karšu tīmekļa skatīklis. Šobrīd darbojas trīs servisi – PSRS topenes (vecā adrese), PSRS topenes visos mērogos, kā arī atsevišķi ir izceltas pirmskara Latvijas armijas topenes. Diemžēl MODIS joprojām ir miris (kādam vispār to vēl vajag?). Servisu adreses pieejamas datu sadaļā.
Diemžēl vecās “patstāvīgās saites” vairs nedarbojas, kā arī šobrīd piedāvātās saites var pārstāt darboties, ja mēs pievienosim jaunus kartes slāņus. Ja jau par slāņiem – varbūt kādam ir aizķērusies Latvijas Satelītkarte (1. izdevums) labā kvalitātē? Tai ir beidzies autortiesību termiņš un tādēļ varētu piemest klāt pie esošajām kartēm, taču apkārt “klejo” tikai zemas kvalitātes versija.
Ja nu kas nav tā, kā tam vajadzētu būt, lūgtum ziņot komentāros vai arī e-pastā.

Birkas:

8 komentāru to “Karšu skatīklis ir atgriezies”

  1. Arvīds saka:

    Papildus teiktajam, viss, kas atrodams vietnē http://services.lgia.gov.lv/arcfree/rest/services ir brīvi izmantojams!

    Ar cieņu,
    Arvīds

  2. Arvīd, paldies par informāciju un interesanto avotu.
    Vai publicētajos servisos esošie dati ir droši izmantojami OpenStreet Map kartēšanas vajadzībām kā references materiāli?

    Saistībā ar Satelītkarti Māris bija domājis tās rastra versiju – slinkums dara savu, rādīt rastru lētāk un vienkāršāk nekā vektorus, galvenokārt tāpēc, ka atkrīt simbolizēšanas darbi.

    Attiecībā uz citu uzturētu servisu (arī publisku) lietošanu vai ieviešanu kādā sistēmā vienmēr raugāmies piesardzīgi vairāku iemeslu dēļ – ne vienmēr ir zināms vai šī servisa uzturētājs ir gatavs slodzei, kuru var sagādāt lietojums, kā arī ne vienmēr tas bez apkārtceļiem strādās, īpaši web risinājumos dēļ CORS u.c. faktoriem.

    Veiksmīgu dienu, priecīgus svētkus un arī jau garām paskrējušo PostGIS dienu!

  3. islammuslim saka:

    Paldies kometētājiem, noderīgi..

  4. Juris saka:

    Ja vēl ir interese, ir rastrs. Pat oriģinālais disks. Arī Ozf formātā.

  5. Interese ir, taču vārdi “oriģinālais disks” visticamāk liecina, ka tā ir tā pati versija, kuru varēja nopirkt uz viena CD ar bildītēm jpeg formātā. Tai ir viens būtisks trūkums – izšķirtspēja ir tik zema, ka daļu uzrakstu nevar salasīt. Mūs interesē variants TIFF formātā, kurš ir daudz augstākā izšķirtspējā. Protams, kā jau Arvīds korekti norādīja, ir iespējams lejupielādēt vektoru oriģinālus, taču tie tad pašiem jāsimbolizē.

  6. Juris saka:

    Bija arī tif. Jāmēģina atrast. JPG man likās gana lasāmi. Par vektoriem bija arī AI coverage (jājautā Arvīdam), tur ar simbolizāciju, labeļiem varētu būt vienkāršāk. Vēl jautājums par karšu skatīkli. Vai var tajā padalīties, publicēt vēl citu informāciju. Esam ar domubiedru sazīmējuši veco vācu 1940to gadu aerofoto pārsegumu Latvijai. Iespējams, ka varētu radīt kādu vietu, kur šīs bildes apkopot, publiskot kaut snapšot līmenī.

  7. scAvenger saka:

    Paldies par “skatīkļa” atgriešanos!

Atstāt savu komentāru