17.martā OpenStreetMap kartēšanas pasākums Valmierā

Pagājis jau labs laiciņš kopš pēdējā OpenStreetMap kartēšanas pasākuma, kurš notika tālajā 2014.gadā Jelgavā. Tad nu atkal esam sasparojušies kopā ar Latvijas OpenStreetMap kopienu (osm.lv) un ar Valmieras Attīstības Aģentūras atbalstu pasākumu noturēt Valmierā. Plašāka informācija par laiku, vietu un aktivitātēm sekos osm.lv , http://www.valmiera.lv/ un arī šeit.

Un te pats uzsaukums no pirmavota http://osm.lv:

Valmierā ir teātris, augstskola un basketbola komanda. Valmierā vēl nav bijis OpenStreetMap kartēšanas pasākums. Sestdien, 17. martā, Valmierā būs nebijusi aktivitāte – Tu varēsi radīt un pilnveidot karti.

Māksla? Sports? IT? – Tas viss te – nāc un izzīmē Valmieru!

Riteņbraucēju maršruti Valmierā

Cik bieži Tu izmanto karti? Nokļūsti no punkta A uz punktu B? Varbūt karte Tev ir instruments, palīgs, sabiedrotais, vai varbūt Tu kartēs skaties kā Rotko gleznās?

Iespējams, Tu jautāsi – kā var zīmēt karti? Nekas, ja neesi profesionāls kartogrāfs, topogrāfs vai karšugrāfs. Tu esi Valmierietis – tikai Tu vislabāk zini, kur kas atrodas. Tu noteikti pamani, kā Tavā pilsētā rodas jauni ceļi, jauni veikali un kafejnīcas. Tieši tāpat Tu pamani, kā Tava pilsēta mainās – veikals nomaina veikalu vai kafejnīca sporta klubu. OpenStreetMap ir projekts, kurš jebkuram entuziastam ļauj izjust kartes zīmēšanas prieku.

Kas ir OpenStreetMap?

OpenStreetMap karte un dati ir pieejami internetā (http://osm.org) un to var izmantot bez maksas. Šī karte tiek veidota pēc tādiem pašiem principiem kā Vikipēdija – to kopīgiem spēkiem brīvprātīgi rada un uzlabo sabiedrība. OSM kartes priekšrocība ir iespēja to operatīvi rediģēt. OpenStreetMap ir vispasaules brīvprātīgo projekts, kas dibināts 2004. gadā. OpenStreetMap karti un datus plaši izmanto pasaulē labi zināmos projektos kā Geocaching, Foursquare, u.c., mobilajās lietotnēs MAPS.ME un Osmand.

OpenStreetMap ir attīstījies un šobrīd ir vislabākā atvērtā ģeogrāfisko datu kopa pasaulē. 2004. gadā Valmieras OSM datos nebija, bet 2008. gadā bija tikai dažas lielākās ielas. 10 gadu laikā šīs ielas ir papildinātas:

Valmieras OSM karte 2008. un 2018. gadā

Valmiera 2008. un 2018. gadā

Kā notiek karšu zīmēšana?

Vai karšu zīmēšana Tev šķiet sarežģīta? Šī ir brīnišķīga iespēja atklāt, ka tā patiesībā ir ļoti vienkārša. OSM kartēšanas pasākumā būs iespēja gan radīt karti, gan doties kopīgā pastaigā pa Valmieru. Mēs precizēsim Valmieras un apkārtnes adreses, ēkas, ielas un objektus – un papildināsim informāciju OpenStreetMap. Būs pieejami dažādi Valmieras un apkārtnes novadu dati, un mēs kopā pētīsim, kā šos datus izmantot kartes uzlabošanā.

Brīnišķīga iespēja ikvienam

Īpaši aicinām iesaistīties:

  • Tūrisma objektu īpašniekus un pārvaldītājus – iezīmē un dalies ar labākajām vietām pilsētā)
  • Uzņēmumu pārstāvjus – iezīmē savu uzņēmumu kartē (veikalu, kafejnīcu, sporta klubu u.c.)
  • Skolēnus, kas vēlas darīt ko patiesi interesantu un pilnveidot savas zināšanas
  • Studentus, kuriem dati nepieciešami studiju/biznesa izstrādes procesā

Bet ja neesi neviens no šiem, nešaubies ne mirkli. Ja Tu lepojies ar Valmieru un vēlies uzlabot tās tēlu, palīdzēt tūristiem un iesaistīties interesantā projektā, ieraksti kalendārā 17. martu.

Atstāt savu komentāru