Spāņu trakums

Ne par sniegu Spānijā.

Tālā, saulainā valsts pēdējā gada laikā intensīvi izceļas atvērtā koda ĢIS projektos. Nepietiek tikai ar to vien, viņi ir iecienījuši Java platformas sistēmas. Pats par sevi tas nav nekas slikts, vienīgi aplikāciju skaits šķiet graujoši liels, pie kam liela daļa funkcionalitātes dublējas.

Lielākie spāņu bīdītie ĢIS projekti ir gvSIG un pavisam svaigais KOSMO.

Par spāņu izstrādēm

Kā lietotājs jau diezgan pasen lietoju gvSIG, lai arī JAVA programma ar tās īpatnībām, tomēr lieliski tiek galā ar liela apjoma datiem, īpaši cvs datu konvertāciju un datu topoloģisko analīzi. Datu labošanas iespējas un ciparošana arī ir diezgan labi strādajošs pasākums. Kā arī savulaik pirmajiem bija izdruku veidošanas un noformēšanas rīks starp atvērtā koda ĢIS programmām (protams, līdzīgi kā labi pazīstamajai un plaši lietotajai programmai).
Ja gvSIG interfeisa un funkcionalitātes ziņā stipri atšķiras no citām JAVA bāzētajām ĢIS aplikācijām un ir vienīgais savā sugā, tad KOSMO ir bāzēts uz JUMP, kurš izmantots par bāzi ne vienam vien ĢIS projektam.Tiesa arī gvSIG izmanto JUMP moduļus iespēju palašināšanā, ko var uzskatīt par šo JAVA programmu lielo plusu, jeb divriteņa aizņemšanos, nevis jauna ciskudriļļa izgudrošana.

Apskatam KOSMO

Priekš JAVA aplikācijas strādā fantastiski veikli! Pēc izskata īpaši neatšķiras no JUMP, ja nu vienīgi vairāk vai mazāk pogu, bet tas nav nekāds rādītājs, jo standarta JUMP var būt ar lielu gūzmu dažādu pogu. Funkcionālo iespēju daudzumu pamatā nosaka izmantoto paplašinājumu skaits. Priecē tas, ka KOSMO satur jau pamatā visus biežāk lietotos paplašinājums, un ir arī lietas, kas nav līdz šim bijušas JUMP platformas aplikācijās pēc noklusējuma. Kā jau visos JUMP saimes risinājumos ir JTS(Java Topology Suite), kas nodrošina datu topoloģiskās analīzes iespējas. Labs pārsteigums ir MySQL, PostgreSQL un Oracle telpisko datu izmantošanas atbalsts jau pēc noklusējuma. Arī WMS servisi tiek atblstīti.

Iepatikās izdruku sagatavošanas un noformēšanas logs. Strādā ērti un ātri, kā arī atšķirībā no gvSIG nelien ārā nezināmi spāniski termini. Protams rūdīti kartogrāfi novērtēs to kā arhajisku un neleitojamu, tomēr vajadzības gadījumā karti ar visu leģendu varam dabūt gatavu pāris minūtēs.
Kosmo drukas veidošana

Nofromēšans un atlases rīki arī ir kā klasikai ĢIS programmai.

Kosmo datu izskata maiņa

Ko var ieteikt? Var ieteikt ikai un vienīgi pamēģināt un patestēt.

Piemēros izmantoti Igaunijas Republikas administratīvā iedlījuma 2006.gada materiāli.

3 komentāru to “Spāņu trakums”

  1. marisn saka:

    Kā KOSMO irad ar rastra atbalstu? Dažam labam JAVA bāzētam risinājumam rastra datu attēlošanas iespējas vienkārši nav, kas ir būtisks trūkums.

  2. pb saka:

    Praksē nepārbaudīju cik no solītā darbojas. Atbalstītie rastra formāti pēc viņu mājaslapā sniegtās informācijas ir:
    * Ecw
    * MrSid
    * Tiff, geotiff
    * Georeferenced images: png, bmp, jpg, gif, jpeg,…
    Par dažādu rastra formātu atbalstu java platformas programmās jau kādu laiku diskutēja. Pa ausu galam šķiet dzirdēju, ka zēni ir sabrieduši nopietni to risināt(kur tādas baumas sadzirdēju tiesa neatminu). Parasti JUMP atbalstīja Tiff, JPG,gif. Ja KOSMO tas ir izstrādāts kā plugins un viss strādā tad JAVA ratstra atbalsta nedienas sāk mazināties, jo populārākie formāti jau ir atbalstīti. Vispār, ja tā pavēro tad JAVA programmās uz rastra apstrādi neviens nekad nav īpaši spiedis…

  3. […] Visai pozitīvu iespaidu atstāja Francijas Spānijas un Itālijas pārstāvju prezentācijas, kurās jau var redzēt to par ko mēs tikai runājam. Patīkami pārsteidza jau iepriekš gisnet.lv aprunātie spāņi, kuriem aktivitātes ĢIS jomā ir visai nopietnas. […]

Atstāt savu komentāru