Ģeodēzisko punktu 1. un 2.klases katalogs

Cik bezcerīgi tikt pie LĢIA publicētā Latvijas Republikas ģeodēzisko punktu 1. un 2. klases kataloga solītā *.dgn faila ar punktiem tik bezcerīgs, cilvēkam lietojamā formā, ir arī pats kataloga punktu augstumu un koordinātu saraksts. Īsti nav arī skaidra šāda kataloga funkcionalitāte pdf formātā, iespējams lietojamību izjuac *.dgn faila neesamība. Protams pdf nav sliktākais, kas var būt, tomēr no lietojamības viedokļa patīkamāk būtu strukturēts *.txt,*csv vai kāds cits atvērts formāts (laikam pārak daudz gribam).

Tā visa rezultātā un apvienojumā ar vajadzību pēc šīs informācijas lietojamākā formātā ar dažādām viltībām datus pārtaisījām par lietojamiem (normāli strukturētu datu tabulu). Varētu tam visam vēl piesaistīt paildinformāciju par punktu krokiem u.c. datus, bet arī šī informācija ir ieslēpusies un nav atrodama tur, kur norāda dokumentu saites. WFS serviss gvSIG vidē

Sīkak papētot pieejamo informāciju LĢIA mājaslapā tā arī neradām šo datu lietošanas nosacījumus, kas liek domāt, ka dati ir brīvi izmantojami. Tādēļ nolēmām arī padalīties ar smagā daraba rezultātiem un izveidojām jaunu wms un wfs servisu “Dažādi dati par Latviju” (http://gisnet.lv/cgi-bin/dazadi ) priekš dažādiem sasēņotiem un apstrādātiem datiem, protams atsaucoties uz datu orģinālavotiem. Pašlaik gan servisā ir tikai ģeodēzisko punktu datu slānis, kas ir kā pirmais publiskais GISnet.lv wfs serviss (tikai lasīšanas režijmā). Detalizetāks servisa slāņu apraksts šeit.

Ģeodēzisko punktu 1. un 2.klases datu slāņa pamata bāze ir Latvijas Republikas 1.un 2.klases ģeodēzisko punktu koordinātu katalogs , kuru publicējusi ir LĢIA.

Izejas dati: koordinātu katalogs (Servisā un datu kopā esošie pārkārtotie dati var būt nekorekti, jo pārvēršanā uz telpiskiem datiem un strukturētu tabulu bija jāveic arī monotonas manuālas darbības, kā rezultātā var gadīties kļūdas. Kļūdu konstatācijas gadījumā lūgums ziņot.)

WMS serviss šķiet strāda visur bez problēmām, WFS serviss testēts pagaidām tikai uz gvSIG. (wfs servisu pamatā atbalsta tikai atvērtā koda programmas)

Birkas: , , , ,

8 komentāru to “Ģeodēzisko punktu 1. un 2.klases katalogs”

  1. pb saka:

    Sanāca netīšām uzskriet laikam vecajai LĢIA pagaidu lapas versijai. Tur tad arī izdevās atrast rakstā minēto nerodamo dgn failu ;) Itkā ir arī informācija par krokiem tikai tai gan nevar tikt klāt. Tas viss nedzudz atgādina nepilnīgu un apgaraizītu datu migrāciju, jo salikums ir viens.
    http://212.70.163.101/G1_G2_ar_tekstu.htm
    vs
    http://www.lgia.gov.lv/upload/g1_g2_ar_tekstu_003.htm

  2. Ingars saka:

    Dgn shēmu esošajā mājas lapā man arī uziet neizdevās, bet punktu kroki un koordinātu saraksts pdf formātā šajā lapā ir atrodami.

  3. pb saka:

    Punktu saraksts no pdf jau arī tikai izmantots bet tos krokus gan es nekādi neatrodu. Reiz tur bija arī doc fails kurā skaitijās ka bija kroki,iespējasm riktīgi nesaprotu kas ir tie korki, tikai tajā doc tie linki gāja uz kādu C:\Documents and Settings\… a ko man darīt ja man nav “C:” bet ir “home”-nav ko muļķoties kroki ir palikuši uz dokumenta taisītaja kompja. Un vecajā lapā vairs kroku bildītes arī nav – vismaz man tie linki neko nerāda.
    Itkā dati tiek publicēti bet pa to lapu to visu sasēņot un saprast kur un kas ir padarīts par piedzīvojumu ilgam laikam-nedzudz skumji ka šitā jāmeklē, jāsēņo un jāzīlē.

  4. i saka:

    pb – Links uz krokiem ir turpat, kur links uz katalogu, tikai pāris rindiņas zemāk un “paslēpts” zem nosaukuma “pieejami punktu kroki”. Nu tiešām sarežģīti, i domādams neizdomāsi, ka tur varētu būt kroki.

  5. pb saka:

    Būtu jauki ja ieliktu linku. Man šodien ir temperatūra bet nedomāju, ka tik liela. Ja tiek domāts šis http://212.70.163.101/G1_G2_ar_tekstu.htm#kroki -tur nav pilnīgi nekā. Pavisam zem šīs ip adreses esošajā lapā ir 6 reizes pieminēts vārds “kroki” un tikai viens no tiem ir iesistīts linkā (iepriekš jau minetajā)
    Un http://www.lgia.gov.lv/upload/g1_g2_ar_tekstu_003.htm lapā vārds “kroki” ir pieminēts vienu reizi un nav iesaistīts nevienā linkā.
    Un kuru tad uzskatīt par patieso lapu ar pliku ip adresi vai ar domēnu?! Taisnības labad gan jāsaka ka pliko ip adresi mēs varam nosaukt arī par www2.lgia.gov.lv, kas tā arī ir.

  6. pb saka:

    i – tiešām kroki atradās. Biju traki palaidis to garām šajā lapā (http://www.lgia.gov.lv/LGIA/Pakalpojumi/Sniedzamie%20pakalpojumi.aspx), kurā atrodas šis links (http://www.lgia.gov.lv/upload/punktu_kroki_001.doc)
    Tiesa ir diezgan jāpiedomā pie tik izmētatā veidā izkārtotiem datiem-gluži kā paslēpes spēlējot. Konkrētais doc fails manā gadījumā norāda uz pdf failiem, kuriem itkā vajadzētu atrasties uz mana personīgā datora, kolēģim paveicās un dokuments rāda korektu norādi uz reālo avotu lgia mājas lapā. Vienam paveicās otram nepaveicās. Varam ielikt ķeksīti -krokus var dabūt, tikai čakars bezboržnijs, lai tiktu pie viņiem. Jebkurā gadījuma paldies NormundamG par sagatavoto dokumenta failu un laikam jāatavainojas par savu aklumu un datu atrašanas nemācēšanu.

  7. Dina saka:

    Man prieks, ka beidzot ir uzradies viens vērtējošs portāls. Tiesa, gan nedaudz anonīms, kas traucē izprast tā cēlo mērķi.
    Protams, ir interesanti lasīt, ka viss, kas tiek darīts ir samērā slikti, bet… neredzu vērā ņemamus priekšlikumus. Lai arī mēs lielā daudzumā un klusībā producējam papīru kalnus, lielākā daļa no tiem ir pieejami publiski un tiek sūtīti apspriešanai dažādām profesionālām organizācijām. Diemžēl, atbildes pārsvarā ir jāzilūdzas. Piemēram, šajā konkrētajā gadījumā – es būtu uzrakstījusi LĢIA, ka informāciju ir grūti atrast un pielikumi varētu būt liekami mājas lapā savādāk.

  8. […] varbūt ir nedzudz izvērsta atbilde Dinas komentāram zem raksta par 1. un 2. klases ģeodēzizkajiem punktiem, kas vairāk tomēr saistīts ar savstarpējo komunikāciju. Šeit arī detalizetāks izklāsts par […]

Atstāt savu komentāru