LU 66. zinātniskās konferences iespaidi

Ģisnet radošajam kolektīvam bija tā retā iespēja noklausīties LU 66. zinātniskās konferences Ģeomātikas sekcijas referātus, kā arī pakomunicēt ar citiem klausītājiem.
Patīkami pārsteidza, ka beidzot atsevišķi ilggadējie konferences dalībnieki bija pacentušies sagatavot pārmaiņas pēc jaunu prezentāciju, nevis kā parasti malt vienu un to pašu. Saprotamu iemeslu dēļ ar pirkstiem nenorādīsim, taču lielākā daļa lasītāju jau drošvien ir sapratuši par kuru prezentāciju ir runa.
Bija ļoti patīkami, ka konferencē dalību ņēma dauzi jaunie censoņi – studenti. Īpašs prieks bija par Daugavpils Universitātes studentu centieniem nest savu pētījumu idejas plašākai publikai, ko nevar teikt par LU ĢZZF studentiem, kuri nebija sevišķi plaši pārstāvēti ne runātāju, ne klausītāju rindās. Joprojām izbrīnu rada RTU pārstāvju iztūkums, kas liek aizdomāties par globālākām komunikācijas problēmām starp ĢIS un ar to saistīto jomu aktīvistiem Latvijā. Ģisnet radošais kolektīvs ļoti cer, ka Ģisnet projekts palīdzēs saliedēt Latvijas ĢIS un radniecīgo zinātnes nozaru pētniekus un lietotājus.
Kāds mērniecības uzņēmums izmantoja iespēju pareklamēt savus pakalpojumus, taču par laimi pasākumā bija vairāk zinātnes nekā reklāmas. Tas pats vārdā nenosauktais uzņēmums solīja, ka publiski būs pieejamas airofoto ainas ortofoto karte visai jūras piekrastei, kuras ir izgatavotas Pasaules Dabas fonda Latvijas vides aizsardzības fonda vajadzībām. Ģisnet radošā komanda sola turēt viņus “pie vārda” un censties šīs ainas iegūt savā rīcībā. Ja nu gadījumā kāds var apstiprināt, ka tas nav nekāds reklāmas triks un ainas tiešām ir iegūtas, lūgtum komentāros vai komunicējiet ar mums citā veidā.
Jautājumi pārdomām – vai LIDAR u.c. tehnoloģiju izmantošana atrisinās mūsu problēmas un kādēļ nebija neviena prezentācija par datu apmaiņas problēmām starp dažādiem ĢIS datu ražotājiem/izmantotājiem?

Papildināts. Pēc konsultēšanās ar pasākuma organizatoriem, tika saņemts solījums, ka tiklīdz ko prezentācijas būs publiski pieejamas, ĢISnet radošais kolektīvs saņems par to ziņu, kad arī ievietosim rakstu ar saitēm uz tām.

Birkas: , , ,

11 komentārs to “LU 66. zinātniskās konferences iespaidi”

  1. pb saka:

    Mans personīgais viedoklis-no zinātnes un inovācijām , galvenajos vilcienos, pasākumā nebija ne smakas. Nedudz atgādināja pēdējo ĢIS dienu gaisotni – sēžam un paši tīksminamies par sevi a progresa ta nav. Labās pasākuma puses jau rakstā ir pieminētas. Nav ko lekties pirms laika bet šķiet ka jaunradi veicinošāks pasākums varētu būt “Astronomijas un ģeodēzijas sekcija I un II” pasākums, kurā pieļauju varētu parādīties zudušie RTU pārstāvji ;)
    Piem incanta tēma starp zvigžņu pētījumiem varētu būt :
    “ERAF 2.5.1 projekta “Ģeogrāfiskās informāciju sistēmas komponentes izstrāde Latvijas tautsaimniecība” izpildes sekmes “

  2. Valters saka:

    Metrum piekrastes fotografēšanu veica par Latvijas vides aizsardzības fonda finansējumu (Pasaules Dabas fonds tur “ņi pričom”). Kā būs ar ortofoto ainām – tas šķiet varētu būt atkarīgs no tā, kādi bija Metrum un fonda līguma noteikumi.

  3. pb saka:

    Iespējasm būsim pārklausījušies, bet mums ļoti likās, ka Litrum pārstāvis piesauca PDF (varbūt lampu drudzis vai kautka tā). Mums arī nav zināmi šo datu pieeajmības līguma nosacījumi starp abām iesaistītajām pusēm, tomēr Litrum parstāvji nekautrējās izteikt apgalvojumu ka PDF vai LVAF nenodarbošoties ar šo datu izplatīšanu un Litrums to varot darīt, turklat dati būšot pieejami jebkuram interesentam bez maksas. Īsti vēl viņiem neesot idejas kā šī datu pieejamība tiks organizēta bet pilnīgi noteikti tika apgalvots – BŪS.
    Jebkurā gadījuma – solīts makā nekrīt :)

  4. sturmanis saka:

    cerams, es rīt varēšu ziņot, ka mans kantoris ir ieguvis #:)
    vismaz personisko kontaktu rezultātā tika saņemts šāda info.

    par konferenci nevaru izteikties, jo nebiju klātienē, tiesa jāatzīmē, ka būtu nekorekti izlikties, ka nebiju saņēmis info.
    Izlasot programmu, par lietderīgāku atzinu pastrādāt #:)

    st

  5. Janeks saka:

    Vai šitam pasākumam varētu būt pieejami kādi prezentācijas materiāli, vai kas tml. kā dažkārt mēdz gadīties citos tml.pasākumos.

  6. pb saka:

    Markota kungs pirms pasākuma beigām apvaicajās vai kādam ir iebildumi, ka prezentācijas publicē. Neviens neiebilda – atliek gaidīt kur parādīsies.

  7. Litrum parstavis saka:

    Prieks par lielo ažiotāžu ap šo pasākumu! Mēģināšu atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem, kas uzdoti “starp rindām”.
    Tātad: Nezinu kur godajamie klausītāji ir saklausījuši PDF, bet tadu frazi neatceros sakām. Un projekts tapis sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fonda administrāciju (www.lvaf.gov.lv) nevis Pasaules Dabas fondu! Tāpat tika minēts, ka sagatavotas ir ortofoto kartes (M 1:2 000) nevis aeroainas! Tas tā, ja reiz piesienamies vārdiem!

    Par materiālu publiskošananu: šobrīd ir jānokārto ši procesa juridiskā puse, jo vienkārši nav bijis laika. Taču tas tiks atrisināts tuvākajā laikā un dati, sedzot to sagatavošanas izmaksas, būs pieejami SIA Metrum

  8. pb saka:

    Nav tur nekādas ažiotāžas,gribētos jau gan. Part PDF un LVAF – nu ja neesi ar viņiem saistīts un nav bijušas darīšanas godīgi sakot šķiet viss viens un atšķirības nekādas. (domāju ka liela daļa putrotu standartus gluži kā sivēns aviācijas terminus, ja būtu nolasīta lekcija par dažiem labiem standartiem-nezinātas arī jauktu) Kā jau minēju iepriekš-acīmredzot pārklausījāmies un tā zvēriem gadās. Patiesībā, ja dati būs pieejami lielais paldies būtu jāsaka LVAF, tas attiecas gan uz mums, gan īpaši uz jums, kuriem tādā veidā sanāks paspodrināt savu PR ;)
    Vārdu savirknējums “sedzot to sagatavošanas izmaksas” dara uzmanīgu, jo pieredze rāda-tur var pabāzt apakšā pašu velnu ar visu velneņu harēmu un bērniem ;)
    Jebkurā gadījuma paldies, Arti, par info un precizēto informāciju.

  9. sturmanis saka:

    nuuu, godātais papiņ #:)
    atšķirība starp iestādēm ir gan un tas ka citi (es jau nu noteikti) putrotos standartos nav īsti attaisnojums #:P
    Es par korektu info!

    p.s. varu apstiptrināt, ka mana kantora rīcībā ir minētie dati – Rīgas pilsētas teritorijā gan tikai.
    Ak, jā esam apsolījuši tālāk neizplatīt, kas man nav pilnībā saprotams, kamdēļ tāda norma ir “brīvi pieejamiem” datiem.

  10. pb saka:

    Par putrošanos – a kam negadās?!
    Tu ar saviem galiem tiki pie kārotā a kā to dabūt gatavu mirstīgajiem?! Tu pārkāpi spēles noteikumus :D

  11. sturmanis saka:

    eeee, es neko nepārkāpu!
    Es pat nebiju iniciators., man priekšniecība prasīja, kā dabūt, es pāradresēju jautājumu Artim – viņš atbildēja.

    nākādas krāpšanas – tikai roku veiklība!

Atstāt savu komentāru