Garām ejot

Pacelta vecā tēma un Sean Gillies lapā ir neliela diskusija.

Aizsāka Jeff Thurston ar  Geospatial Thought of the Day:
Let’s be clear: If government pays for geodata, then makes it available for free. Then it is not free. You ARE paying for it.
The question should be - “what do you want to buy?”

Sean Gillies formulējumā:
If you're paying for it, you own it, and should have the right to unfettered access to unclassified portions of it.

Birkas:

4 komentāru to “Garām ejot”

  1. extropy saka:

    Njā, smaga tēma. Ar šo laikam visa pasaule cīnās, ne tikai mēs.

    Un tas ir ar visiem valsts datiem – tie ir vai nu pārāk slepeni, lai tos dotu (Iedz. reģistrs) vai arī pārāk vērtīgi, lai tos dotu par brīvu.

  2. janeks saka:

    Jautājums vai mēs zinām par ko maksājam, kad maksājam kādu konkrētu nodevu vai nodokli.
    Bet vispār jau gan dati, gan šo datu piejamības sistēmas pēc būtības ir uzskatāmas, kā infrastruktūra (piemēram, kā ceļi), kurus izmanto sabiedrība gūstot kādus labumus (kaut vai samazināta darba apjoma veidā, vai optimālāk – veicot labāku plānošanu).
    Bet par cik ir gana populāras idejas par maksu par ceļu izmantošanu, tad nav nekāds brīnums, ka tas notiek arī saistībā ar citu infrastruktūru.

  3. Nu pie mums jau šur tur pa mūsu naudiņām savāktie dati ir bez maksas. Kā labu piemēru šeit var minēt v/a “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra”, kuras rīcībā atrodas Valsts Ģeoloģijas fonds. Tur ir atskaites par visiem Latvijā veiktajiem ģeoloģiskajiem izpētes darbiem, no kuriem lielākā daļa ir veikta vēl padomijas laikā par valsts līdzekļiem. Informācija mācību vajadzībām ir pieejama bez maksas, taču tikai “read-only” režīmā (ir atļauts pārzīmēt vai veikt piezīmes), savukārt ja ir vēlme papētīt to mājās/augstskolā, to var nokopēt. Tagad konkurss-vairāksolīšana – cik maksā vienas melnbaltās A4 kopijas izgatavošana (ar PVN)? 0,04 LVL? 0,10 LVL? Nē? Un uzvarētāji maksā… 2,10 LVL! Lielāka izmēra kopijas ir vēl dārgākas. Protams, var pasūtīt, lai datus ieraksta uz CD (3,21 LVL), taču šo pakalpojumu var saņemt tikai komplektā ar papīra kopijām. Tāds lūk biznesiņš.
    Neticīgajiem te būs saitīte (punkts 13 “Papildus pakalpojumi”): http://www.meteo.lv/public/LVGMApakalpojumu_cenradis.html

  4. pb saka:

    Šitā balagāna kontekstā nedaudz vēl ( http://maps.co.mecklenburg.nc.us/ft/?p=348 ). Tiesa nedzudz tēma ir paplašinājusies, patika doma par GI un S. Iespējams tas ir pareizais veids kā pozicionēt šīs lietas, jo pa lielam tautai visa šī tēma ģeneralizējas līdz lielā kantora nosaukumam un produktiem.

Atstāt savu komentāru