Iznācis QuantumGIS 1.0.0 laidiens

Pēc ilgstošas gaidīšanas klusi, klusi tautās laista QuantumGIS versija 1.0.0. Pagaidām par to var lasīt vienīgi QGIS blogā un vēstkopās, lai gan notikums ir ievērības cienīgs. Paciņas priekš Linux lietotājiem ir pieejamas jau labu laiciņu, savukārt pilnvērtīgs Windows instalators vēl jo projām nav pieejams. Diemžēl programmas grafiskās saskarnes latviskojuma labojumi tika iesūtīti vienu dienu par vēlu un tādēļ QGIS latviskojumā ir lielākas un mazākas blusiņas. Ja ir vēlme šo zvēru aptaustīt tuvāk, tad jādodas uz QGIS lejupielāžu lapu, kur var atrast gan pirmkodu, gan repozitorijus priekš Ubuntu 7.10, 8.04 un 8.10

QGIS programma tiek izstrādāta kopš 2002. gada un tikai tagad sasniegusi līmeni, kad to var uzskatīt par stabilu. Spraudņu izstrādātājiem tās ir labas ziņas, jo līdzšinējā aktīvā programmas izstrāde apgrūtināja spraudņu uzturēšanu – tie bija ik pa brīdim jāpielabo, lai darbotos ar jaunāko laidienu. Stabilā laidiena jaunumu saraksts salīdzinot ar iepriekšējiem laidieniem nav nemaz tik liels, taču ir novērstas ļoti daudzas mazas un lielākas kļūdiņas, kā arī ieviesti programmas lietojamības uzlabojumi.

QuantumGIS vektoru simbolizācijas dialogs

QuantumGIS vektoru simbolizācijas dialogs

Pie nelielajiem, bet patīkamajiem uzlabojumiem var pieskaitīt uzlaboto vektoru simboloģijas dialogu. Tagad ir iespējams redzēt visus pieejamos punktu simbolus, kā arī to modificēšana atkarībā no atribūtu vērtībām ir daudz ērtāk konfigurējama nekā līdz šim. Daudzi iespējams vēl nav pamēģinājuši arī simbolizācijas saglabāšanas iespēju, kas gan bija pieejama arī iepriekšējā laidienā.

OGR vektordatu konvertēšanas spraudnis

OGR vektordatu konvertēšanas spraudnis

Papildināts arī ir līdzi nākošo spraudņu saraksts. Standarta rīku klāstā atrodams no DGN uz Shapefile konvertors. Komandrindas nīdējiem noteikti patiks OGR atbalstīto vektordatu slāņu konvertors. Pagaidām tam pietrūkst komandrindas versijas sniegtās fleksibilitātes, bet vienkāršām operācijām ar to pilnībā pietiek. Arī Python spraudņu instalators ir stabilizēts, tamdēļ ir cerības tuvākajā nākotnē sagaidīt daudzus jaunus un interesantus papildinājumus, kurus būs pavisam viegli uzinstalēt.

QuantumGIS drukas salicējs

QuantumGIS drukas salicējs

Uzlabojumus ir piedzīvojis arī drukas izkārtojumu veidotājs. Pagaidām vēl augstas kvalitātes izdruku noformēšanai tas nederēs, taču tiem, kas nepretendē uz karšu drukāšanu, savām vajadzībām ar to pilnībā pietiks.

Jāatzīst gan, ka pagaidām arī šis laidiens nav bez problēmām. Kā vienu no nepatīkamākajām var minēt nespēju identificēt atsevišķu datu avotu koordinātu sistēmu. Tā, piemēram, ja vektordatu avots ir veidots ar OGR palīdzību LKS-92/TM koordinātu sistēmā (EPSG:3059), QuantumGIS 1.0.0 nespēj identificēt tā koordinātu sistēmu. Šo problēmu ir iespējams apiet norādot pievienotā slāņa koordinātu sistēmu manuāli.

Birkas: , ,

9 komentāru to “Iznācis QuantumGIS 1.0.0 laidiens”

  1. Zirneklītis saka:

    Kāds tur brīnums, ka „klusi, klusi”. Lielai daļai lietotāju (tiem, kas vēdlodziņos), pagaidām jau vēl gala versija pieejama ar ierobežojumiem :(

  2. Cik nu manīju pirms dažām dienām iekš #QGIS kanāla uz freenode, tad puisis, kurš taisīja Windows versiju, kaut kur noziedējis, savukārt Windows ir pietiekami aprobežota OS, lai labi strādājošas versijas sagatavošana nebūtu vienas dienas darbs. Tiklīdz ko būs pieejams QGIS nesaistes instalators, noteikti par to ziņosim, jo QGIS ir pietiekami populārs uz Windows. Galvenā problēma laikam gan ir tajā apstāklī, ka joprojām nav pieejams GRASS-6.4.0 gala laidiens, kuram tad būtu izķertas Windows vides blusiņas, jo QGIS zem Windows bez GRASS atbalsta izstrādātāji nevēlas izlaist, jo programmatūras pārkompilēšana Windows vidē ir tas pats, kas “nestrādā nemaz”.

  3. Šī man liekas lēnām kļūst par zināmu tendenci – windows pakošana ir pretīga un daudzi projekti sāk lēnām saskarties ar windows pakotāju voluntieru trūkumu (videolan, celestia ir vēl daži šādi projekti ko zinu). Galu galā kādēļ lai kāds gribētu pakot windows pakas, ja tāpat viss interesantais notiek uz *nixiem un ari lietotāju skaits šobrīd ir nu jau ievērojams (jo OSX jau arī ir *nix:). Viss mainās… gan jau, ka lielie projekti vēl ilgi atbalstīs win sistēmas, bet daudzi mazāki varbūt lēnām sāks to ignorēt, jo tā vienkārši būs pārāk liela ķēpa.

  4. Zirneklītis saka:

    Arī ar *NIX-em nav tik vienkārši. Ja dotais binārijs nav paredzēts izmantotai distribūcijai, var iebraukt pamatīgās auzās ar visām bibliotēku atkarībām. Pašam ir izdevies pamatīgi sačakarēt UBUNTU mēģinot pielikt no Debian resursiem interesējošu nokompilēto programmu. Vienīgā izeja varētu būt pašam sakompilēt attiecīgo programmeli.

  5. Zirneklītis saka:

    Urā! Liekas, ka QGIS 1.0.1-2 salabota spēja atpazīst koordinātu sistēmas. Katrā ziņā pie projekta „LKS92 / Latvia TM” sistēmā pareizi tika pievienots shape fails „ETRS89 / TM Baltic93” sistēmā.

  6. Runājot par koordināšu sistēmām…
    Es, lūk, ar nežēlīgu periodiskumu uzkāpju uz labi dziļi iemīta grābekļa, kuru tauta pazīst kā +-6000000. Tad nu lūk ir baigi nelabā aizdoma, ka tie 6m ir mazākā no LKS92 / Latvia TM variāciju smeldzēm, uzpeld vēl trešais nezināmais…

  7. Vai kāds varētu palīdzēt atrast internetā LKS92 attālumu noteikšanas kalkulātoru.Internetā ir koordinātu pārrēķina kalkulātors, vajadzētu būt arī distanču kalkulātoram, bet nekur neatradu.Paldies par padomu., iepriekš paldies!

  8. Ko tu domā ar distanču kalkulatoru un kādi ir tavuprāt viņa darbības principi?! Vai tu domā attāluma noteikšanu starp diviem punktiem?

  9. Fricis saka:

    to Pēteris Brūns.
    Nebiju sen iegājis šaja lapā.
    Nu, protams, ko tad citu ka attālamu vajadzētu noteikt starp divām LKS92 koordinatu punktiem.
    Un vēl vai ir dabūjams LKS92 platību kalkulātors, t.i. ievedot LKS92 uzmērītās zemes platības koordinates – noteikt cik uzmērītājā zemē ir hektāru vai m2.
    Vai kādam ir no Google platību kalkulātors, kur ievedot jau pārveidotos LKS92 datus WGS84 koordinatēs varētu aprēķināt uzmērīto platību kaut vai m2.
    Ieprieks paldies.

Atstāt savu komentāru