Telpisko datu digitālā apstrāde

Nesen pamanījām apmeklētājus no Kārļa Kalvišķa vadītā kursa “Telpisko datu digitālā apstrāde” lapas . Smuki apkopots materiāls par ĢIS un kartogrāfijas pamatlietām latviešu valodā. No šī kuras lapas var paceļot arī tālāk pa Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes resursiem, kuros ir apkopota daudz un dažāda informāciju par kartogrāfiju, ĢIS un ĢIS aplikācijām. Resurs, kurā var paceļot laikā, apmaldīties un atrast labas lietas ;)

Te būs mazs izgriezums no kursa ceļveža:

Mērķa sasniegšanai studenti pēc teorētisko zināšanu iegūšanas tiek apmācīti veikt datu ievadi, apstrādi un analīzi izmantojot tam atbilstošu programnodrošinājumu. Kursa ietvaros tiks izmantota brīvi lietojamā programmatūra, līdz ar to visus uzdevumus būs iespējams pildīt pie jebkura pieejama datora. Brīvo programmu lietošana sekmē iegūto iemaņu pielietojamību pēc studiju beigšanas.

Birkas: , ,

3 komentāru to “Telpisko datu digitālā apstrāde”

  1. Nu ar to programmu arhīvu ir tā, ka tas ātri noveco, ja nav spogulis kādam izstrādātāju serverim. Paskatījos, ka tur ir pieejams GRASS 6.1. Neatceros cik sen tas bija, kad to versiju lietoju, jo šobrīd jau 6.3 ir vecs, 6.4 gandrīz jau izlaists, savukārt pašam lietošanā jau 6.5…

  2. Vaininieks saka:

    Lai nebūtu tik ļoti jāmaldās var izmantot webisko starpģīmi:
    http://priede.bf.lu.lv/ftp/pub/TIS/
    Bet arhīvs tas ir pirmām un galvenām kartām mana paša vajadzībām. Tur nonāk tikai programmas, kuras ir sanācis vai sanāk lietot. Nav mans pašmērķis, lai tur būtu pēdējās versijas. Ja ko vajag – paskatos vietnēs, ierakstītas failā “adrese.txt”. Ir kas būtiski jauns – pievienoja saviem kraukļa krājumiem. Ja par GRASS reiz Māris ieminējās – sen jau ka šo instalēju vairs tik kā piedevu QGIS, nu jau kā sastāvdaļu OSGeo4W. Tiesa, šajā apkopojumā nebūt nav tās svaigākās versijas, bet tā ir vienīgā iespēja (nekompilējot) iegūt svaigāko QGIS versiju Vēdlodziņiem.

  3. […] Tiem, kas ar QuantumGIS programmu ir uz Jūs, var noderēt Latvijas Universitātes Bioloģijas fakulātē sagatavotais materiāls, kur ir redzamas bieži un ne tik bieži veicamas darbības bildēs. Tur atrodamajā galerijā atradīsiet gan kā instalēt QuantumGIS, gan spraudņus, gan pievienot un noformēt datus, kā arī kā veikt datu ievadi QGIS. Par materiālu liels paldies Kārlim Kalvišķim, kura aktīvo darbošanos sabiedrības izglītošanā ĢIS jomā jau tikām pamanījuši arī iepriekš. […]

Atstāt savu komentāru