LatPos GPS bāzes stacija Lodesmuiža

GPS antena

GPS antena

Beidzot jau kādu laiku ilgušās sarunas starp Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru (LĢIA) un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti (ĢZZF) ir vainagojušās ar reāliem darbiem – ĢZZF lauku stacionārā “Lodesmuiža” ir uzstādīta jauna GPS bāzes stacija. Pašlaik bāzes stacija darbojas testa režīmā, taču pēc kāda laiciņa varam gaidīt, ka tā aizpildīs Vidzemes augstienē esošo “caurumu” LatPos sistēmā.

GPS bāzes stacija un tīkla aparatūra

GPS bāzes stacija un tīkla aparatūra

Protams, ka katrā jaukajā lietā “riebīgie” ĢISnet radošā kolektīva pārstāvji spēj saskatīt slikto. Šoreiz mazliet greizāk ir sanācis ar GPS uztvērēja uzstādīšanu. Kā redzams attēlā, šī brīža instalācija nevieš uzticību tam, ka šī stacija spēs strādāt 24/7 režīmā. Šādas bažas vēl ticamākas padara fakts, ka attēls uzņemts guļamistabā, kā arī visas iekārtas ir pieslēgtas vienai rozetei (!), kura tiek lietota arī datoru darbināšanai, telefonu lādēšanai un kafijas vārīšanai. Vai attēlā redzamā aparatūra spēs pārdzīvot nejaušu izraušanu no rozetes vai apliešanu ar kafiju/tēju? Nerunājot jau par to, ka istabiņas iemītnieki visticamāk vakarā dodoties uz Morfeja valstību atslēgs “tos briesmīgos rūcējus”. Pagaidām atliek vien cerēt, ka LU ĢZZF vadība tomēr atradīs līdzekļus, lai savestu kārtībā tīkla u.c. aparatūras turēšanu Lodesmuižā. Savukārt ĢISnet radošais kolektīvs sola papildināt šo rakstu ar augstākas kvalitātes bildēm, kur būs redzama GPS bāzes stacijas uzstādījuma detaļas.

Lodesmuižas tīkla aparatūras skapis

Lodesmuižas tīkla aparatūras skapis

Maija beigās Lodesmuižā izvietotās aparatūras dzīves apstākļi brīnumainā kārtā tika uzlaboti, kā rezultātā aparatūra tagad atrodas tam paredzētā kastē, kā tas ir redzams attēlā. Atkarība no vienas rozetes un novietojums guļamistabā gan pagaidām ir palicis nemainīgs, lai gan arī to sola labot.

Skapja saturs

Skapja saturs

Pagaidām gan tās nav vienīgās problēmas, jo līdzšim ir bijuši pāris gadījumi, kad pazūt tīkla savienojums un tas atjaunojas tikai pēc kabeļu paraustīšanas/aparatūras pārstartēšanas. Tam varētu būt netiešs sakars ar to, ka no dotā skapja var dabūt “pa pirkstiem”. Tāpat aktuāls joprojām ir elektrības padeves jautājums, jo nelieli elektrības padeves pārtraukumi vējainās un lietainās dienās ir norma (lai dzīvo laptopši!).

GPS uztvērēja aparātuss

GPS uztvērēja aparātuss

Cerams, ka līdz bāzes stacijas pilnvērtīgas darbības sākumam šīs problēmas tiks atrisinātas un šī kastīte pa velti tur nestāvēs. Ņemot vērā, ka Lodesmuižas tuvumā ir izveidots jauns stabilu atbalsta virsotņu tīkls, ir cerības, ka Lodesmuiža ar tās GPS bāzes staciju nākotnē varēs kalpot ne tikai LatPos vajadzībām, bet arī nodrošināt vietu zinātnisku pētījumu veikšanai un aparatūras testēšanai.

Birkas: , , , ,

Atstāt savu komentāru