QuantumGIS laidiens 1.4.0

Ir pagājuši trīs mēneši un atkal ir iznācis kārtējais QuantumGIS laidiens. Sīkāk par laidienu var lasīt QGIS emuārā. Lejupielādēt MS-Windows instalatoru var QGIS lejupielāžu lapā, savukārt Linux lietotājiem atliek vien gaidīt, kamēr QGIS jaunā versija parādīsies pie automātiskajiem programmatūras atjauninājumiem.

Pamazām QGIS iegūst aizvien vairāk īpašības, kādas līdz šim bija pieejamas tikai komerciālajos ĢIS risinājumos. Ikdienas ĢIS lietotājiem jau varētu pilnībā pietikt ar QGIS sniegtajām datu apstrādes un vizualizācijas iespējam, taču, neskatoties uz plašo QGIS iespēju un spraudņu klāstu, diemžēl ir jāatzīst, ka nopietnas ĢIS analīzes veikšanai joprojām ir nepieciešami niknāki rīki (GRASS, dārgi slēgtie risinājumi). Kopumā šajā laidienā ir likvidēta 251 kļūda vai lietotāja vēlmju ziņojums, tādēļ visus labumus nav iespējams tik viegli uzskaitīt. Tālāk ir dots ieskats atsevišķās jaukās lietās, kas ir pieejamas jaunajā QGIS laidienā.

Iesākumā pie jaukajām lietām var minēt to, ka QGIS beidzot bez jebkādām problēmām darbojas ar datiem, kas ir kādā no LKS-92 koordinātu sistēmām. Problēma daļēji tika atrisināta jau QGIS 1.2.0 laidienā, taču pilnībā priekš Latvijas QGIS lietotājiem tā tika atrisināta tikai pēc 1.2.0 laidiena.

Nākamā jaukā lieta, ko noteikti ievēros Latvijas QGIS lietotāji, ir ievērojami uzlabotais grafiskās lietotāja saskarnes latviskojums. Visas blusas un problēmas joprojām nav atrisinātas, taču ir sperti lieli soļi pareizā virzienā. Ja nu gadījumā tiek pamanīti neveikli tulkojumi, nepareizi termini – lūgums ziņot. Par terminiem var padiskutēt arī diskusiju sadaļā (forumā). Šobrīd ir uzsākts arī darbs pie palīdzības tekstu latviskošanas, lai atvieglotu darba uzsākšanu ne-ĢIS ekspertiem, kam angliskais ĢIS teksts var būt grūti saprotams.

Jau kādu laiku QGIS vidē beidzot ir arī savs lietotājiem draudzīgs vektordatu pievienošanas dialoga logs. Līdz ar jaunā dialoga parādīšanos, ir iespējams ar QGIS atvērt vairākus no GDAL/OGR bibliotēkas atbalstītajiem vektordatu formātiem, kuri nav kā faili.

Daudziem noteikti patiks uzlabotais iepriekšējās tālummaiņas rīks. Beidzot ir iespējams bez problēmām pārslēgties starp iepriekšējo skata apjomu turp un atpakaļ. Diemžēl pagaidām gan pārslēgšanās skar tikai skata apjomu – skata saturs katru reizi tiek zīmēts no jauna. Jācer, ka nākamajos laidienos skata saturs katru reizi netiks atjaunināts, kas varētu būt īpaši noderīgi darbojoties ar attālinātajiem datu avotiem (WMS).

Būtiskākās izmaiņas gan ir skārušas atribūtu logus. Tagad gan programmas, gan slāņu īpašību mainīšana ir daudz pārskatāmāka un vieglāk uztverama. Jāpiebilst gan, ka pagaidām atsevišķās vietās dialogi nav pietiekami labi noslīpēti un ērti lietošanā.

Būtisks 1.4.0 laidiena jaunums ir jaunais vektordatu simbolizācijas dzinējs. Beidzot ir iespējams vienkāršāk pielāgot simbolus to smukākai attēlošanai izmantojot simbolu redaktoru. Vieglāk ir iespējams norādīt arī mapi ar saviem SVG simboliem. Šī ir viena no tām lietām, kas līdzšim pietrūka QGIS ĢIS datu attēlošanas iespēju klāstā. Pagaidām gan līdzi nākošo jaunu simbolu saraksts nav pārāk liels, taču tas noteikti uzlabosies ar katru nākamo laidienu. Līdz ar vektordatu simbolizācijas uzlabojumiem, ērtāka ir kļuvisi arī klasificēto un graduēto simbolu konfigurēšana.

Pieminēšanas vērts ir arī jaunais atribūtu vērtību kalkulators. Tas ļauj ar vienkāršu aritmētiski-loģisko darbību palīdzību iegūt jaunus, no esošajiem atribūtu datiem atvasinātus atribūtus. Attēlā ir parādīts piemērs, kā aprēķināt pagasta iedzīvotāju blīvumu.

Un visbeidzot – smalkumi, kas varētu patikt arī ĢIS profesionāļiem. Vektrodatu slānim ir iespējams nodefinēt SQL objektu atlases izteiksmi tādejādi izveidojot datu apakškopu. Tālākās darbības QGIS vidē tiks veiktas jau ar šo apakškopu, jo QGIS vidē tā tiek uzskatīta par pilnvērtīgu datu kopu (pareizi ir pat metadati). Vienkāršākai atlases nosacījumu ievadei tiek piedāvāts SQL vaicājumu veidotājs.

Otrā lietiņa, kas varētu patikt “spēka” lietotājiem, ir iespēja pielāgot atribūtu ievadīšanas dialogus. Ir iespējams gan vienkārši norādīt kāda tipa ievades logdaļa tiks rādīta lietotājam (saraksts, slīdnis, izvēles rūtiņa u.c.), kā arī ir iespējams likt QGIS programmai izaukt lietotāja definētu logu ar visiem tā laukiem un atribūtiem. Šī iespēja noteikti patiks korporatīvajiem QGIS lietotājiem, kuriem tagad ir iespējams vienkārši izveidot pielāgotu un lietotājam viegli saprotamu datu ievades dialogu.

Birkas:

4 komentāru to “QuantumGIS laidiens 1.4.0”

  1. Jānis Jātnieks saka:

    Jauks aprakstiņš. Advancētā simboloģija (piedevām tāda, kas nebalstās uz kaut kādiem pastarpinātiem fontiem tās realizācijā) bija viena no ļoti svarīgajām lietām, kas QGISam trūka. Tad kad šīs fīčas stabilizēsies un papildināsies tad faktiski QGISam paliek vairs tikai viena fundamentāla lietas, kuras trūkst lai pilnībā aizvietotu dažus ehm plašāk lietotus komercrisinājumus – charting:) Man arī ļoti patīk fRīki:), kurus lielu daļu nu jau ikdienā lietoju ArcInfo rīku vietā un viņi ir ātri, ērti un ļoti funkcionāli.
    Pie šāda veida tematikas gribās arī atzīmēt, ka tāds projekts, kā uDig ir pēc manām domām stipri tālu ticis un arī galvenokārt dēļ pluginiem (īpaši Axiom pluginiem), kas atļauj visādas eksotiskas analīzes funkcijas un ari rediģēšanas funkcijas (ArcTool u.c.) Arī uDigam trūkst chartinga un bišķi krutākas izdruku noformēšanas – šiet šis būs chartinga un layoutēšanas gads atvērtajiem GISiem. A pēc tam – world domination:P

  2. World domination iespējas stipri korelē ar lietotāju zināšanām un pirmo apgūto softu ;) Mēs varam ķiķināt, bet tāda reiz ir tā pasaule – ko tautai mācīs to tauta lietos ;)

  3. illegal saka:

    Baigi labi, jā.
    Tomēr arī šeit parādās attīstības trūkumi, “incompability” efekti. Situācija – 64bit Ubuntu Karmic (9.10) uz DualCore AMD Turion.
    Pēc klasiskā apt-get install qgis no pievienotajiem repozitorijiem itkā viss ok.
    Palaižot arī viss ok.
    Sākot darboties ar fTools rīkiem (dissolve, piemēram), QGIS nokarās un aizverās.
    Forumos runā, ka “[..] might try to upgrade SIP and PyQt4 (either by self-compiling them or using ubuntu backports), then recompile QGIS to see whether it helps. [..]”

  4. Nu patiesībā neesmu tik pārliecināts, ka te vietā ir ar pirkstiem rādīt QGIS virzienā. Pēc pieredzes ar GRASS varu droši teikt, ka Ubuntu GIS pakas mēdz būt smagi līkas. Ja palasīsi GRASS lietotāju/izstrādātāju vēstkopas, tad redzēsi, ka ir problēmas pēc kuru apraksta uzreiz var pateikt, ka lietotājs lieto Ubuntu. Risinājumi – lietot kvalitatīvu repozitoriju (ja tāds vispār eksistē Ubuntu priekš GIS) vai arī kompilēt pašam.

Atstāt savu komentāru