GRASS GIS laidiens 6.4.2

GRASS GIS logoGandrīz pēc gadu ilga darba 2012. gada 19. februārī gaismu ieraudzīja GRASS GIS programmas kārtējais kļūdu labojumu laidiens ar kārtas numuru 6.4.2. Šajā laidienā uzsvars ir likts uz esošo kļūdu labošanu (65 ziņotas kļūdas, kā arī daudzas iepriekš neziņotas kļūdas) un darbspējas uzlabošanu (18 vēlmes), kā arī ir iekļautas dažas jaunas iespējas, kas ir tikušas uzskatītas par pietiekami stabili strādājošām, lai kļūtu par daļu no ilgtermiņa stabilā laidiena. Ar detālāku labojumu aprakstu var iepazīties laidienam veltītajā lapā. MS-Windows lietotāji laidienu var lejupielādēt te, savukārt GNU/Linux un MacOS X lietotājiem jāgaida paciņas no saviem distributoriem.

Uzlabojumi noteikti būs pamanāmi WXGUI lietotājiem, jo grafiskajā saskarnē ir veikti būtiski uzlabojumi, kā arī iekļautas dažas eksperimentālas lietas no joprojām izstrādē esošā GRASS 7. Sistēmu izstrādātāji noteikti pratīs novērtēt laidienā iekļauto Python ctypes atbalstu, kas ļauj rakstīt GRASS datu apstrādes un analīzes rīkus Python valodā, kas daudziem var likties vieglāk nekā to darīt iekš C.
Sīkas, bet patīkamas izmaiņas ir notikušas ar 3D vizualizatoru NVIZ, kas tagad ir pieejams dažādās valodās, ieskaitot Latviešu valodu. GRASS 6.4.2 NVIZ latviski
Pieminēšanas vērti ir arī jaunie vektordatu tīkla analīzes rīki, kas paplašina GRASS GIS tīkla bāzēto analītisko rīku klāstu ar dažādiem ne tik plaši pazīstamiem analītiskajiem rīkiem, kā, piemēram, tīkla virsotņu savienotības rādītāju aprēķinu utml. Apsveicams ir arī 3D ESRI Shapefile veidošanas atbalsts v.out.ogr modulim, kas (beidzot!) ļauj veidot pilnvērtīgus 3D vektordatu failus. Vektordatu ģeneralizācijas instrumentam v.generalize ir saremontēti retāk lietotie ģeneralizācijas algoritmi, kā arī uzlabota topoloģijas saglabāšana ģeneralizācijas laikā, kas ļauj šo rīku labāk lietot laukumveda objektu robežu ģeneralizācijai. Tāpat ir izķertas blusiņas vektordatu buferzonu ģenerēšanas rīkā v.buffer. Uzlabojumi skāruši arī papildinājumu instalēšanas rīku, kam vajadzētu būtiski atvieglot dažādu GRASS GIS standarta moduļu sarakstā neiekļauto rīku instalēšanu.
MS-Windows lietotājus savukārt sagaida daudzi nelieli, bet būtiski uzlabojumi, kas padara GRASS GIS darbu stabilāku un raitāku.

Birkas: ,

Viens komentārs to “GRASS GIS laidiens 6.4.2”

  1. Zirneklītis saka:

    Varbūt nav tik ļauni ar tiem „GNU/Linux un MacOS X lietotājiem” lietotājiem, kuriem „jāgaida paciņas no saviem distributoriem”. Tā kā no sava distributora man vairs paciņas nespīd (Fedora 14 x 64), ķēros pie citiem piedāvājumiem. „Generic weekly snapshot”, protams, apkrita kā muša, bet, ņemot vērā šī salikuma kompilēšanas parametru paraugu, nemaz nebija tik grūti iegūt strādājošu GRASS. Galvenais bija pieinstalēt sistēmā vajadzīgos „dev” failus.

Atstāt savu komentāru