QGIS, GRASS GIS un Topografija.lv

Februāra otrā puse ir bijusi notikumiem bagāta. Februāris iesākās ar LU zinātniskās konferences ģeomātikas sekciju un turpinājās ģeomātikas zīmē.

Kaspars Kojalovičs un Aigars Ansbergs ar LATA balvu 19. februārī Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) konferences „Atvērtā Eiropa: Atvērtie dati atvērtai sabiedrībai” ietvaros tika pasniegtas balvas par ieguldījumu atvērtu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā un popularizēšanā. Šogad balvas pretendentu lokā bija arī ar ģeomātiku saistīts risinājums – topografija.lv, ko ĢIS speciālisti varbūt pazīst mazāk, savukārt mērnieki – ļoti labi. Topografija.lv palīdz mērniecības darbu veicējiem noskaidrot kur un ar ko būtu jāskaņo uzmērījums, kurš uzņēmums dotajā teritorijā uztur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju un citas noderīgas lietas. Tā kā risinājums ir būvēts uz atvērtām tehnoloģijām, kā arī izmanto atvērtas saskarnes (skatīt vietējo ģeodēzisko tīklu punktu apsekošanas sistēmu), šis risinājums tika atzīts par gana labu esam, lai saņemt balvu par labāko atvērto risinājumu biznesam. ĢISnet.lv kolektīvs sveic SIA “Mērniecības Datu Centrs” un SIA “ĢeoDATI” ar ievērojamo sasniegumu un vēl arī turpmāk veicināt telpisko datu atvērtību un pieejamību plašākai sabiedrībai. (Attēlā – topografija.lv projekta “auklētāji” – Kaspars Kojalovičs un Aigars Ansbergs)

GASS 7 spalsh screenNākamā labā vēsts pienāca 22. februārī. Pēc vairāk kā sešu gadu intensīvas izstrādes, dienas gaismu ieraudzīja GRASS GIS 7.0 laidiens. GRASS GIS 7 ir piedzīvojis būtiskus uzlabojumus salīdzinot ar 6.x – pilnīgi jauna grafiskā vide, pāreja no čaulas uz Python skriptiem ir tikai daži no uzlabojumiem, kas padara jauno laidienu par lietotājam draudzīgāku. Būtiskas izmaiņas ir piedzīvojusi vektordatu glabāšana – uzlabota objektu indeksēšana u.c. tehniskās izmaiņas ļauj daudz ātrāk strādāt ar lieliem datu apjomiem. Palielinājies ir arī maksimālais vektordatu glabātuves izmērs – tagad limits topoloģiskiem datiem ir apmēram 2 miljardi objektu, savukārt netopoloģiskiem – vēl lielāks. 7.0 laidiens arī aizsāk jaunu ēru GRASS GIS – šis ir pirmais laidiens, kas nāk komplektā ar telpisko datukopu pārvaldības un analīzes rīkiem. Pateicoties pieaugošajam datu ieguves platformu klāstam un atvērto datu iniciatīvām, laikā mainīgi dati kļūst aizvien populārāki un pieejamāki, tādēļ šādu datu analīzes iespējas ĢIS vidē kļūs par nepieciešamību. Ar pilnu jauno iespēju izklāstu var iepazīties jaunumu lapā (tur atrodama arī informācija par mainītajiem moduļu parametriem), savukārt laidiena paziņojuma lapa satur informāciju par izlabotajām kļūdām u.c. uzlabojumiem. GNU/Linux lietotājiem GRASS 7 vajadzētu būt jau pieejamam repozitorijos, savukārt Windows lietotāji to var lejupielādēt no GRASS GIS mājaslapas.

QGIS raster fillVisbedzot mēneša pēdējās dienās beidzās QGIS 2.8 izstrāde. Šis laidiens nes vienas no izstrādē iesaistīto pilsētu vārdiem – Vīne (līdzīgi kā bija ar QGIS 2.2, kas nesa Valmieras vārdu). Lai arī laidiens mazliet aizkavējās, tas ir ne mazāk gaidīts. Jaunajā laidienā starp citām lietām uzlabojumus ir piedzīvojis mērīšanas dialogs, kas (beidzot) ļauj pārslēgt mērvienības mērīšanas laikā. Noteikti ir vērts pieminēt jauno skicēšanas slāņu iespēju, kas ļauj ātri kaut ko uzskicēt, pirms tam neveidojot speciālu datni datora diskā. Profesionālie QGIS lietotāji noteikti novērtēs to, ka ir integrēti CAD zīmēšanas rīki – vairs nav nepieciešams instalēt atsevišķu spraudni priekš tam. Prieks, ka mazliet rūpju ir piedzīvojis arī koordinātu sistēmas izvēles dialogs – tagad visās vietās tas būs vienāds un nemulsinās ar vairākām līdzīgām variācijām. Ar pilnu izmaiņu vizuālo sarakstu ir iespējams iepazīties QGIS mājaslapā. Raksta rakstīšanas brīdī vēl Windows instalators nebija pieejams, taču tam vajadzētu parādīties jau tuvāko dienu laikā.

Birkas: , ,

Viens komentārs to “QGIS, GRASS GIS un Topografija.lv”

  1. zoltans saka:

    Skaista balva. Apsveicu.

Atstāt savu komentāru