Pieejams Latvijas jaunais administratīvais dalījums (papildināts)

Attēls ar Latvijas novadiem 2021. gadāBūtiskas Latvijas administratīvā dalījuma izmaiņas vienmēr ir nākušas kopā ar aktīvu šķēpu laušanu publiskajā telpā. Neatkarīgi no viedokļa par jaunās reformas nepieciešamību, viens ir skaidrs – svarīgi būs iegūt datus par tās gala iznākumu. Mūs, ģeotelpisko datu lietotājus, protams, interesē jaunās pašvaldību robežas. Oficiāli pašvaldību robežu dati Latvijā vienmēr ir bijis sāpīgs temats, jo, saskaņā ar administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 13. pantu, robežas reģistrē Valsts zemes dienesta Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmā. Tas savukārt nozīmē, ka šo datu saņemšanu regulē 2015. gada Ministru kabineta noteikumi Nr. 787 „Valsts zemes dienesta maksas pakalpojumu cenrādis un samaksas kārtība“, saskaņā ar kura pielikumu, administratīvo robežu saņemšana vektordatu formātā maksā tikai 170,75 EUR (par vienu reizi), piedevām šie dati ir „bez tiesībām datu kopu nodot lietošanā trešajai personai“. Taču šogad LATA ikgadējā konference nāca ar ļoti patīkamu paziņojumu no VARAM un VZD puses – jaunais novadu dalījums jau ir pieejams kā atvērtie dati.

Jaunais Latvijas administratīvais dalījums jau ir pieejams atvērto datu portālā: „Administratīvās teritorijas – 2021“ Dati ir pieejami ESRI Shapefile formātā un publicēti ar CC0 licenci, kas sniedz ļoti augstu brīvības pakāpi datu izmantošanā un izplatīšanā.
Attēls ar Augšdaugavas un Jēkabpils novada robežuKo tad var atrast šajos datos? Datu kopa satur novadu un valsts pilsētu robežas, norādi, vai tas ir novads vai valsts pilsēta, kā arī konkrētās teritorijas nosaukumu. Izpaliek novadus veidojošo pagastu, pilsētu, kā arī ciemu robežas. Taču, kā jau redzams no ievada, šis ir būtisks solis pareizā virzienā.
Izlaižot datus caur topoloģisko pārbaudi, sākumā viss izskatās pat ļoti labi, taču skatoties Augšdaugavas un Jēkabpils novadu robežas tuvāk tomēr par to rodas šaubas. Attēls ar caurumu starp Augšdaugavas un Jēkabpils novadiemOGC vienkāršo vektordatu specifikācija nepieļauj, ka robeža krusto pati sevi, taču šajā gadījumā acīm redzot tur eksistē ļoooooti neliela starpība starp virsotņu koordinātām. Interesantāk gan izskatās šī pati vieta mērogā, kas ir tuvāks 1:1. Tur atrodas 1cm plats caurums, kas veido teritoriju, kas nepieder nevienai pašvaldībai. Var būt vajadzētu aizbraukt, iespraust karogu un tur nodibināt ĢISnet.lv valsti? Cerams, tuvākajā laikā būs pieejama jauna datu versija, kur šī jaunā aptuveni 1,7 m² lielā valsts būs jau pilnībā atzīta.

Papildināts:

Ar dziļu nožēlu mēs esam spiesti paziņot, ka VARAM noraida mūsu teritoriālās pretenzijas un uzlabotajā administratīvo teritoriju robežu datu kopā ĢISnet.lv valstij vairs nav vietas. Lai cīnītos ar šo netaisnību, ĢISnet.lv kolektīvs plāno sākt balsu vākšanu mājaslapā „Mana balss“ par referenduma rīkošanu par 1,7 kvadrātmetru lielās teritorijas pašnoteikšanās tiesību atzīšanu. Šim stāstam noteikti būs turpinājums (taču ne tāds, kādu iztēlojaties).

Birkas: , , , ,

7 komentāru to “Pieejams Latvijas jaunais administratīvais dalījums (papildināts)”

  1. Izaugsmesforums saka:

    Paldies par šo rakstu!

  2. sidrabinjsh saka:

    ļoti vērgi pasniegtss raksts

Atstāt savu komentāru