Kā es zīmēju upes garenprofilu, neizmantojot 3D

Tā kā darbiņš man pēdējā laikā saistīts ar ūdeņiem un zivīm, radās nepieciešamība analizēt upju garenprofilus. Protams, visādiem 3D analistiem un spatiālajiem analistiem, ar kuru palīdzību šādas lietas varot atrisināt, izmantojot tikai kreisās kājas īkšķi, nauda neatradās. Principiāli cenšos nelietot nelegālu programmatūru legālās vietās, tāpēc nācās likt lietā mazās pelēkās šuniņas un risināt problēmu ar man pazīstamajiem un pieejamajiem līdzekļiem. Tā ka opensource produktus nepārvaldu, par pieejamajiem līdzekļiem kļuva populārie ESRI produkti- ArcView 3.x un ArcMap 9.x.

Par pamatu izvēlējos PSRS Ģenštāba topokartes M 1: 10 000, piesaistītas LKS-92 koordinātu sistēmai. Par garenprofila izejas datiem kalpo četri SHP faili:

1)  no topokartēm vektorizēta upe kā nepārtraukts līnijveida objekts ar sākumu lejtecē un beigām augštecē;

2) no topokartes izohipsām un ūdens līmeņa atzīmēm iegūtie punkti uz upes ar augstuma vērtībām;

3) ģeogrāfiskā piesaiste (tilti, ūdenskrātuves utt) kā punkti ar aptuveni no kartes nolasītām augstuma vērtībām;

4) novērojumu stacijas- punkti, kuriem no topokartes aptuveni nolasītas augstuma vērtības.

Visiem punktiem ir šādi atribūti-| Nosaukums | X | Y | H |, kur X, Y ir koordinātes un H ir augstums vjl pēc topokartes.

Kad tas ir izdarīts, ņemu veco labo AV3.x un izmantojot extensions xsecutil.ave (http://arcscripts.esri.com/details.asp?dbid=11709) iegūstu tabulu, kurā ir attālumi no grīvas pa upi līdz punktam (xsecutil apraksts). Turpat AV3.x samerdžoju tabulas un iegūstu šādu rezultātu:

Upes garenprofils

upes profils

Piesaiste

Novērojumu stacijas

Tālāk no iegūtajiem datiem, izmantojot AV9.x  veidoju grafiku. Mana versija izskatās tā:

Pavadīju gandrīz dienu, kamēr ieguvu vēlamo grafika noformējumu. Pieminēšu dažas lietas, kas mani pārsteidza nesagatavotu:

1) liekot lābeļus uz asīm, gadījumā ja ir vairāki parametri uz vienas ass, ir svarīgi kā ir sakārtotas grafika sērijas. Man izskatās, ka attēlojas tās sērijas lābeļi, kura ir augstāk. Vai abi. :) Vārdu sakot- šitais mani ilgi mulsināja.

2) jāseko, lai paralēlajām asīm (X-bottom, X-top un Y-left, Y-right) būtu vienādas min un max vērtības. Savādāk grafikā būs nobīdes.

Izskatās apmēram šitā:

Man ilgi nepieleca, kāpēc neattēlojas pareizi, ja datu bāzē viss pa smuko sakrīt :)

Labprāt uzklausīšu ieteikumus kā to visu izdarīt elegantāk.

7 komentāru to “Kā es zīmēju upes garenprofilu, neizmantojot 3D”

  1. Paldies par interesanto rakstu. Pašam tuvākā gada laikā laikam vajadzēs darīt kaut ko līdzīgu, kamdēļ šāds risinājums ir interesants.

  2. scorp saka:

    Tīri labs risinājums. Runājot par Arca grafikiem – man viņi galīgi nepatīk, jo tur var dabūt sirmu galvu, kamēr tiek pie vēlamā rezultāta.

  3. Strūģis saka:

    Scorp- kad ir iegūti attālumi un augstumi, grafiku var zīmēt jebkurā sev tīkamā “grafikzīmēšanas” programmā :) Labprāt uzklausītu viedokļus par ērtāko “grafikzīmēšanas” programmu.

  4. sturmanis saka:

    jā ar AV tiklīdz gribi, ko vairāk, vienmēr ir riktīgi jākustina pelēkās vielas.
    par garenprofilu, vai bija kādi mēģinājumi salāgot vertikālo mērogu ar horizontālo mērogu? nu baigais kritums augštecē #:)

  5. scorp saka:

    Es zinu, ka ir automātiskās profilēšanas programmas (neesmu gan lietojis), bet man pašam tīri labi patīk vecais labais MS Excel – manām vajadzībām pilnīgi pietiek. Ja vajag ko ļoti manuāli uzkonstruēt – AutoCAD – tik tiešām lietoju pie garenporfilu un šķērsprofilu zīmēšanas.

  6. strūģis saka:

    Stūrmani-> kā tu biji domājis? Horizontālo mērogu arī metros? :D A par kritumu- ja pamanīji, upelis sākas gandrīz pie taviem Vecpiebalgas īpašumiem un beidzas pie maniem Mālpils īpašumiem, pa ceļam noveļoties no augstienes. Protams arī krievu 10ces precizitāti īpaši pārbaudījis neesmu :D

  7. fokuss saka:

    Izskatās interesants softs būs jāievērtē. Info gan par “ArcMap” varēja būt vairāk.

Atstāt savu komentāru