GRASS GIS 7.4 ir klāt

GRASS GIS logo Kamēr visi ar nepacietību gaida QGIS 3.0 laidienu, 1. februārī dienas gaismu ieraudzīja GRASS GIS 7.4.0 laidiens. Paciņas ir jau sasniegušas daļu no Linux distributīviem, Windows lietotājiem paredzētais instalators arī ir jau pieejams.

Kā jau var nojaust no versijas vidējā cipara pieauguma, šī versija nav revolucionāra, bet evolucionāra. Tomēr ir virkne jauku sīkumu, kuriem ir vērts pievērst uzmanību. Kopumā laidiena pamatā ir liktas vairāk kā 700 izmaiņas (pilns saraksts ar labojumiem ir te).

Tie, kuri joprojām nevar sadūšoties uzsākt lietot GRASS GIS, novērtēs jauno iespēju automātiski lejupielādēt parauga datu kopas, ko var izmantot GRASS GIS pamatu apguvei. Tagad tas ir pavisam vienkārši:

  1. Pirmajā reizē palaižam GRASS GIS grafisko vidi
  2. Norādām kurā mapē glabāt datus (GRASS GIS datubāzes mape)
  3. Pie GRASS novietojumiem spiežam pogu “Lejupielādēt”

Nākamajās GRASS GIS startēšanas reizēs šīs darbības vairs nav jāatkārto – vienkārši izvēlamies iepriekšējā reizē izmantoto novietojumu un karšu kopu, lai turpinātu darbu tur, kur iepriekš pabeidzām.

Lai atvieglotu GRASS GIS lietošanu Latvijā, būtiski uzlabots ir arī grafiskās saskarnes tulkojums. Ja ir kādi uzlabojumi vai ieteikumi – komentāros vai pastā.

Labas ziņas ir arī liela apjoma datu apstrādātājiem – ir pieaudzis moduļu skaits, kas izmanto apstrādes paralelizāciju ar OpenMP. Izmaiņas ir skārušas gan interpolācijas moduli v.surf.rst, gan ūdens un nogulumu modelēšanas rīkus r.sim.water un r.sim.sediment, kā arī insolācijas aprēķiniem paredzēto r.sun. Lai aktivētu dotās iespējas, nepieciešams kompilēt GRASS GIS ar OpenMP atbalstu (–with-openmp). Ja GRASS ir kompilēts ar OpenMP atbalstu, šo moduļu darba laikā vajadzētu būt redzamam, ka tie patērē vairāk nekā 100% CPU resursu, kas nodrošina daudz ātrāku rezultātu ieguvi.

Vairāki no moduļiem, kas līdz šim bija kā paplašinājumi, tagad ir pārcelti uz galveno programmu. Interesantākie no tiem ir r.geomorphon un v.profile.
r.geomorphon analīzes piemērs r.geomorphon ļauj izdalīt reljefa morfoloģiskās vienības no digitālā reljefa datiem. Atšķirībā no visbiežāk izmantotās metodes, kad par pamatu šūnas piederības noteikšanai tiek izmantoti tikai tās 8 blakus šūnas, šis modulis ļauj būtiski paplašināt blakus šūnu rādiusu, savukārt lēmums tiek pieņemts izmantojot “datorredzi” – kur “atduras” mūsu skatiens, ja mēs stāvam centrā. Tas ļauj izdalīt reālistiskākas reljefa morfoloģisko vienību robežas nekā vienkārša konstantā attālumā esošu šūnu vērtību izvērtēšana.

v.profile savukārt ir rīks, kas ļauj iegūt profila līnijas ar punktu un līniju novietojumu. Darbības princips ir idejiski līdzīgs rastra profilēšanas modulim r.profile – pāri teritorijai ar punktiem vai līnijām noveklam līniju, norādām meklēšanas toleranci un modulis izdrukās attālumus līdz visiem punktiem sākot no līnijas sākuma, kā arī šo punktu atribūtus. Izvadi tālāk var saglabāt teksta (CSV) failā, lai varētu attēlot grafika veidā. Šādi var papildināt arī rastra profilus ar informāciju par ceļu un upju atrašanās vietu u.tml.

Un kas Tev likās visinteresantākais jaunums vai visvairāk gaidītais labojums?

Birkas:

Atstāt savu komentāru