Atkal par zemes īpašniekiem un to iespējām veidot savas mazās ĢIS

Atgriežoties pie reiz rakstītā. Mēģināju sevi nolikt parasta lauku, meža īpašnieka vietā, kam jāatrod, jāiegūst dažādi telpiski dati, kas varētu palīdzēt savas zemes apsekošanai. Ir dzirdēts par tādu portālu kā GeoLatvija.lv, kurā vajadzētu rast atbildes ja ne uz visiem, tad vismaz daļu jautājumiem par pieejamajiem telpiskajiem datiem. Domāju, ka ar lauku, mežu,  aizsargājamo teritoriju informāciju varētu pietikt. Attiecīgi, lejuplādējot, lai varētu strādāt ar off-line risinājumiem.

Sāku ar LAD datiem. Jā, portālā ir bezmaksas WFS pakalpe (1.attēls). Skaidrs, ka parastais zemes īpašnieks nezinās, ko nozīmē trīs burtu WFS salikums un ko ar to var iesākt. Līdz ar to secinājums, ka portāls šajā gadījumā vairāk orientēts uz iestādēm, speciālistiem. Nu ko, sākumā jātiek iekšā portālā, kur, kaut arī meklētājs saka, ka konkrētā un vēl citas pakalpes, dati ir bez maksas, tālāk netiec, ja neatstāj savus bankas rekvizītus. Jāpiebilst gan, ka eksperimenta kārtā apzināti atstājot nekorektu informāciju, tieku tālāk.

1.attēls. GeoLatvija.lv LAD pakalpes vieta.

Bet arī turpinājums nav lietotājam parastajam vienkāršs. Jāparaksta licences līgums. Skaidrs, ka kārtībai jābūt, kaut arī dati ir bez maksas. Tomēr no garā teksta dokumenta ir jāsaprot, ka datus nevar izmantot komerciālos nolūkos, tikai paša vajadzībām. Skaidrs, šo ievērošu. Vienīgi neatstāja sajūta, ka, lai iegūtu datus, nepieciešams personīgais jurists. Katrā ziņā minimāli prasījās, ka, lai saprastu galvenos lietošanas noteikumus, ierobežojumus, nevajadzētu lasīt cauri garu dokumentu, bet šos nosacījumus apkopotā veidā varētu lasīt jau pirmajā pakalpes lapā. Kopumā gan tas, protams, izraisa jautājumu, vai datu izmantošana personīgā īpašuma apsaimniekošanai, gadījumā tomēr nav komerclietošana. Un ja tā – kādēļ mēs maksājam nodokļus, lai šos datus pēc tam nevarētu lietot arī sava komerclabuma gūšanai.

Nepieciešamo datu atrašana, lejuplādēšana tālāk salīdzinoši vienkārša (2.attēls), intuitīvi veicama. Lauku bloki īpašumam iegūti!

2.attēls. LAD datu atlase.

Talāk VMD dati. Skatoties GeoLatvija.lv, saprotu, ka ir pieejams WMS serviss. Kopējos un izmantojot tur iekopēto saiti, saņemu SSL drošības sertifikāta ziņojumu, kuru ignorējot, servisu pievienoju QGIS. Pa to starpu, ievēroju ZMNĪ meliorācijas kadastra WMS (3.attēls), kas arī varētu noderēt (atceramies, ka kādu telpiski piesaistītu fona bildīti varam arī paņemt no šāda servisa, lai varētu lietot off-line kartēs).

3.attēls. ZMNĪ WMS serviss QGIS vidē.

Tomēr tikai ar bildīti mežu gadījumā būs par īsu, gribas redzēt datubāzes informāciju, kaut ko pierakstīt klāt mežu nogabaliem lietojot tos mobilajā ierīcē. Tāpēc dodos uz VMD mājas lapu un zem sadaļas “Meža īpašniekiem” http://www.vmd.gov.lv/valsts-meza-dienests/statiskas-lapas/-meza-inventarizacija-/meza-valsts-registra-informacijas-sanemsana?nid=1690#jump izlasu kādā veidā varēšu tikt pie datiem. Ir jānoslēdz līgums. Tā kā esmu aktīvs e-paraksta lietotājs, tad tas prasa tikai dažas dienas(!) un dažus e-pastus, sarakstoties ar VMD.

VMD ĢIS. Pagaidām paņemu bezmaksas lietotāja piekļuvi. Iekļūstot sistēmā pie kartes pārlūka redzu daudzsološo mākonīti ar bultiņu uz leju. Jā, nokļūstu pie datu lejupielādes iespējas, atsevišķi lejuplādējot kartes un datubāzes informāciju (4.attēls). Datubāzi lejuplādējot, pozitīvi ir tas, ka nav nepieciešams zināt savu īpašumu kadastra numurus. Izvēloties lejuplādēt visu, saņemu pilnu datu bāzi vienā failā. Karte gan jālejuplādē pa vienai zemes vienībai. Acīmredzot tas iespējamu lielu datu lejupielādes dēļ, kas varētu bremzēt sistēmu.

4.attēls. VMD ĢIS pārlūka izvēle par datu lejupielādi.

 

Pēdējais, DAP aizsargājamās teritorijas. Ar tām pavisam vienkārši. Ignorējot iespēju mēģināt parakstīt vēl kādu līgumu GeoLatvija.lv, tieši OZOLS pārlūkā iezīmēju nepieciešamo teritoriju un lejuplādēju (5.attēls).

5.attēls. OZOLS pārlūks un datu lejuplāde.

Kopējais secinājums, ka dati ir iegūstami, nav pārlieku sarežģīti. Tomēr četriem dažādiem datiem klāt tiku izmantojot četras dažādas pieejas.

Tagad ir dati, materiāls, lai sagatavotu nākamo vēstījumu par šo visu datu izmantošanu mobilajās ierīcēs, savu mērījumu un informācijas piefiksēšanu. Domāju šos iegūtos datus un vēl citus, piemēram, iegūstot papildus piekļuvi VMD ĢIS ar karšu datu lejupielādes iespējam par medību kolektīva līgumiem, izmantot kādos trīs mobilajos risinājumos. Savās Google kartēs, no QGIS sagatavotā mobilā datu ievades formā un vēl vienā bezmaksas mobilā risinājumā ar paša sagatavotām fona kartēm.

Un nobeigumā novēlējums katram pašam pamēģināt savu datu saņemšanu no Valsts informāciju sistēmām. Jo tikai pieprasījums varētu izveidot pakalpojumu “iedod visus manus datus”.

P.S. Šajās nedēļās bija patīkama atklāsme par VZD. Izrādās tur arī iespējams kādus datus saņemt bez maksas. Vienreiz gadā droši var rakstīt iesniegumu uz VZD ar lūgumu “sagatavot manus datus Kadastra likuma 85.panta kārtībā”. Jums jāiegūst visa savu īpašumu informācija Excel tabulā. Cerams, ka kādreiz šajā tabulā pieliks klāt ģeometrijas aprakstu WKT formātā. Izmantojam un pieprasām!

Birkas: , , ,

3 komentāru to “Atkal par zemes īpašniekiem un to iespējām veidot savas mazās ĢIS”

  1. Šis stāstījums kaut kā ļoti sasaucās ar manu prezentāciju LATA diskusijā par ģeotelpisko datu atvēršanu – it kā jau mums daudz kas ir, bet tad, kad sāk skatīties, kas īsti slēpjas aiz smukiem saukļiem, izrādās, ka ir joprojām birokrātijas jūra un nekam nederīgi dati.

    Jā, nespeciālistam WFS var izklausīties pēc lamu vārda, bet speciālistam tas būs kas cits – kā kauss vēsa, veldzējoša alus karstā dienā pret alus kausa bildi.

  2. […] VMD, LAD, DAP publiskās daļas informācijas saņemšanu jau rakstīju iepriekš. Atkārtojoties, zemes īpašniek, prasi un lieto šos datus, ievietojot savā telefonā, datorā, […]

  3. Oto saka:

    GeoLavija.lv=GeoLatvija.lv

Atstāt savu komentāru