2009. gada sākums

Kā jau pastāvīgie lasītāji būs pamanījuši, jaunais gads ir iesācies samērā klusu. Gada pirmajās dienās bija nelielas problēmas ar ĢISNet servera pieejamību, ko izraisīja DDoS uzbrukumi mūsu interneta piegādātāja tīkla infrastruktūrai. Pašlaik viss izskatās mierīgi, tomēr apsveram iespēju pārvākties uz Latnet. Ja šāda pārvākšanās notiks, ĢISNet lapa nebūs kādu laiku pieejama, par ko arī laicīgi centīsimies ziņot. SVN/Trac testi izskatās labi – drīzumā serviss būs pieejams publiski.

Jāsaka, ka ne tikai ĢISNet radošais kolektīvs jauno gadu ir iesācis bez skaļiem notikumiem. Arī daži ievērojamākie brīvās ĢIS programmatūras projekti joprojām nav laiduši tautās savus jaunākos un ilgi gaidītos gara darbus. Ilgi gaidīto QuantumGIS laidienu 1.0.0 pašlaik aizkavē vairs tikai problēmas ar Windows versijas kompilēšanu/sapakošanu. Priekš citām operētājsistēmām QGIS pakas esot jau gatavas, savukārt eksperimentēt kārākie Ubuntu lietotāji forumā jau ziņoja par jaunās versijas pieejamību un lietojamību. Tiklīdz ko QGIS jaunā versija būs oficiāli pieejama, noteikti to darīsim zināmu, kā arī centīsimies paskatīties, kas tad ir jauns šajā laidienā salīdzinot ar iepriekšējiem.

GRASS ĢIS laidiens 6.4.0 arī joprojām mazliet kavējas. Daļa izstrādātāju jau strādā pie 7 versijas un 6 zaru atstājuši mazliet novārtā, citiem savukārt nepārtraukti gribas “vēl tikai šo papildinājumu / labojumu”.

GRASS 6.4 WxPython GUI

GRASS 6.4 WxPython GUI

GRASS 6.4.0 lielākais jaunums būs jauna grafiskā vide, kura veidota iekš WxPython. Pirmos iespaidus par to jau bija iespējams iegūt no 6.3.x laidieniem, taču šobrīd šī grafiskā vide jau tiek uzskatīta par pietiekami stabilu, lai to varētu izmantot ikdienā. Kā redzams no ekrānattēla, izskats ir mazliet mainījies, bet grafiskās vides darbības pamatprincipi ir palikuši vecie. Gala laidiena lietotājus sagaida vēl viens pārsteigums – jauna ikonu tēma, kura tika pievienota tikai dienu pirms RC2 taga izveides. Vecā Tcl/Tk bāzētā grafiskā vide joprojām būs pieejama visos 6 zara laidienos, savukārt GRASS 7 vairs nesaturēs nekādus Tcl/Tk bāzētos grafiskās saskarnes elementus. Tie, kuri nespēj sagaidīt gala laidienu, var pamēģināt otro laidiena kandidāta versiju (RC2), kas ir pieejama kopš 12. janvāra. Savukārt pārējiem vēl mazliet jāpaciešas, jo GRASS ir gatavs tad, kad ir gatavs.

Birkas: , , , ,

Viens komentārs to “2009. gada sākums”

  1. pb saka:

    Trac’am ir labs logo :) Iespējams jauno programmu versiju kavēšanās rezultēsies mazākā kļūdu skaitā un stabilākā darbībā-cerams…

Atstāt savu komentāru