GDAL/OGR laidiens 1.8.0

Šī gada janvārī klusītiņām iznāca GDAL/OGR 1.8.0 laidiens. Pārlūkojot jauno iespēju un izlaboto kļūdu sarakstu, radās vēlme pievērst izmaiņām arī ĢISnet lasītāju uzmanību.

Pirmā patīkamā ziņa skar MS-Windows lietotājus – ir uzlabots UTF-8 atbalsts failu nosaukumos. Joprojām nebūs iespējams kā GDAL/OGR utilītas argumentu norādīt faila nosaukumu, kuru nav iespējams MS-Windows vidē attēlot lietotāja sistēmā, taču citās vietās dažādo citu valodu ķeburu apstrāde ir iespējama. Ja kādam ir no GDAL/OGR atkarīgs Python 2.x kods, tad tagad ir jāņem vērā, ka failu nosaukumi var būt unikoda objekti.

Nākamais jaunums skar SQL atbalstu iekš OGR vaicājumiem – tagad tiek atbalstītas arī aritmētiskās darbības (+, -, *, /, **) un tekstu apvienošana, teksta daļas ieguve (CONCAT, SUBSTR). SQL WHERE klauzula ir papildināta ar datumu salīdzināšanas atbalstu. Vēl ir nākusi klāt iespēja vaicājumā ignorēt atribūtu laukus, kas var būtiski paātrināt dažas specifiskas darbības – zīmējot ģeometriju vairs nav jāsaņem arī atribūtu dati vai arī rādot tikai atribūtus – ģeometrija. Tagad atliek tik gaidīt, kad GDAL/OGR izmantojošie projekti sāks šīs izmaiņas aktīvi izmantot savos produktos, lai paātrinātu to darbu.

No datu formātu atbalsta izmaiņām ir vērts pieminēt OZI formātu (tikai lasīšana), PDF (tikai lasīšana), GPS atbalsts (GPSBabel) un WFS 1.0.0 un 1.1.0 (arī WFS-T).
Sīks bet būtisks kļūdas labojums ir skāris ESRI Shapefile formātu – uzsākot labošanu, OGR dzēš Shapefile indeksu (nav atbalstīts), kā rezultātā ArcGIS saimes programmas var pamanīt ar OGR veiktās izmaiņas iekš Shapefile. Iepriekš varēja būt problēmas, ja Shapefile rediģē ArcGIS vidē, tad, piem., QuantumGIS un atkal ArcGIS saimes programmās, kur nebija redzamas ar QGIS veiktās izmaiņas.

Birkas: , ,

3 komentāru to “GDAL/OGR laidiens 1.8.0”

  1. Jānis Jātnieks saka:

    Šie visi ir svarīgi uzlabojumi, bet ne mazāk svarīgs ir šis http://gdal.org/frmt_xyz.html un šķiet apbrīnojami, ka tas līdz šim nebija tik vienkāršā veidā iespējams – bija jāiet caur ogru:)

  2. Kas nu kuram liekas svarīgi :)

    Ja nopietni – tad Shapefile kļūda ir ļoti nopietna. Risinājums – ja dati ir rediģēti ar QuantumGIS vai jebkuru citu GDAL/OGR izmantojošu programmu, izdzēst failus, kuru paplašinājumi ir “SBN” un “SBX” (piem. “mans_shapefile.sbn”). Ja tas netiek izdarīts un doto Shapefile datu avotu atver un sāk rediģēt ar ArcGIS, tad ir garantēts datu zudums un jaunu (!) datu bojājums. Iemesls – ArcGIS nepamana, ka indeksa saturs vairs neatbilst faila saturam un sāk pievienot datus nepareizā faila vietā.

  3. Zirneklītis saka:

    Nezinu, ko vairāk vainot – GDAL/OGR, Quantum GIS vai savu līkrocību, bet kā neizdodas, tā neizdodas pierunāt QGIS (OSGeo4W variants) rādit *.sid failus. Ar *.ecw un JPG 2000 izdevās labi – pievieno vajadzīgos *.dll failus no ECW SDK – un kartes var atvērt, bet ar *.sid kaut kā nesanāk (draņķa ķirzakas).

Atstāt savu komentāru