Iznācis GRASS GIS 6.4.1

GRASS GIS logoKamēr QuantumGIS 1.7 laidiens kavējas, pilnīgi negaidot, kā pirmais sniegs Latvijas ceļu tīrītājiem, ir tautās laists GRASS 6.4.1 laidiens. Kā jau var noprast pēc versijas numura, šis laidiens pamatā satur kļūdu labojumus. MS-Windows lietotāji gatavu paciņu var atrast šeit, savukārt GNU/Linux lietotājiem pieejams ir pirmkods, vai arī jāgaida kamēr parādīsies pie distributīva jauninājumiem. Par MacOS X lietotājiem, kā jau tas ir pierasts, rūpējas KyngChaos (William Kyngesburye).

Par to, kas tad ir jauns vai ievērības cienīgs jaunajā laidienā, kā arī to, kā ĢISnet.lv radošais kolektīvs atzīmēja šo laidienu, lasiet turpinājumā.

Pamanāmākās izmaiņas ir skārušas jauno grafisko vidi wxGUI, kura ir saņēmusi nopietnu atsvaidzinājumu no vēl izstrādē esošajiem GRASS 6.5 un 7 laidieniem. Arī vecajai TCL/Tk grafiskajai videi ir uzlabota stabilitāte, izķertas dažas blusiņas. Piemēram, v.digit vairs nav problēmas ar peles ritenīti un no vienas robežas sastāvošu laukumu zīmēšanu. NVIZ ir ieviests lokalizācijas atbalsts. Diemžēl lokalizācijas atbalsts v.digit netika pabeigts pirms 6.4.1 laidiena.

Daudz vairāk izmaiņas ir veiktas vietās, kuras ir grūtāk pamanīt. Uzlabojumi dglib ļauj tīkla bāzētām analīzēm darboties ātrāk. v.in.ogr spēj ātrāk importēt un sakopt poligonu datus. Daudzās vietās ir uzlabota GRASS darbspēja MS-Windows vidē.

Zināmie ierobežojumi GRASS GIS nespēj darboties, ja lietotāja mājas mape satur ne-latīņu burtus tās nosaukumā MS-Windows vidē. Arī citu failu un mapju nosaukumos esoši ne-latīņu burti var radīt problēmas dažādiem GRASS rīkiem. Diemžēl šo problēmu nav iespējams atrisināt, jo MS-Windows joprojām izmanto trīs (!) dažādus burtu kodējumus vienlaikus (!!). GNU/Linux, MacOS X un citu UNIX-tipa operētājsistēmu lietotājiem šāda tipa problēmas nav, jo sistēmā visās vietās tiek lietots tikai viens rakstzīmju kodējums.
Kļūdas rezultātā minimālā nepieciešamā Python versija ir 2.5. Ar vecākām Python versijām wxGUI nedarbosies.

Lai atzīmētu GRASS 6.4.1 laidienu, ĢISnet radošā kolektīva pārstāvji devās nelielā (~20km) laivojumā, lai novērtētu zāles (GRASS) augšanas apstākļus Sedas upes palienēs. Mūsu secinājums – slapji :)

Birkas: ,

Atstāt savu komentāru