MODIS Terra un Aqua WMS serviss

MODIS Terra Terra un Aqua ir divi NASA un tās sadarbības partneru Zemes novērošanas sistēmu (EOS) programmas ietvaros izstrādāti satelīti, kas nu jau desmit gadus nepārtraukti skatās uz mūsu zilo planētu. Abi šie satelīti ir aprīkoti ar vidējas izšķirtspējas sensoriem (MODIS), kas nodrošina katra Zemes punkta novērošanu reizi vienā vai divās dienās. MODIS nodrošina datu saņemšanu 36. spektra joslās un dēļ savas vidējās telpiskās izšķirtspējas (šūnas izmērs 1000m, 500m un 250m), ir piemērots globālo atmosfēras un veģetācijas pārmaiņu monitorēšanai. Abu satelītu orbītas ir izvēlētas tā, lai Terra šķērsotu ekvatoru no ziemeļiem uz dienvidiem no rīta, savukārt Aqua pretējā virzienā pēcpusdienā. Tas ļauj palūkoties uz vienu un to pašu teritoriju dienas pirmajā un otrajā pusē, kas ļauj novērtēt dienas laikā notiekošās izmaiņas, kā arī novērtēt teritoriju dažādā apgaismojumā.

Lai nodrošinātu ātrāku datu piegādi potenciālajiem lietotājiem, ir izveidots MODIS ātrās datu piegādes serviss, kas ļauj jebkuram interesentam aplūkot satelītu sensoru uzņemtās ainas gandrīz vai reālā laikā. Šie reālās krāsas attēli nav pārāk piemēroti zinātnisko pētījumu veikšanai, taču to priekšrocība ir tūlītēja pieejamība un smuks izskats, jo no attēliem ir “aizvākti” dažādi atmosfēras radīti efekti, kas ļauj tiem izskatīties “dabīgākiem”. Zinātnisku pētījumu kvalitātes MODIS dati ir brīvi iegūstami MODIS datu portālā.

Senāk MODIS dati bija pieejami no JPL WMS servisa, taču dēļ tā pārslodzes, šobrīd šī sistēma parastos WMS pieprasījumus vairs neapkalpo. Šī iemesla dēļ ir izveidots ĢISnet WMS serviss, kurā ir pieejami paši jaunākie MODIS Terra un Aqua attēli Latvijai un tās apkārtnei. Attēli tiek atjaunināti reizi dienā izmantojot iepriekšējās dienas AERONET projekta vajadzībām sagatavotos attēlus. Attēlu satura svaigums savukārt ir atkarīgs no pēdējā satelīta pārlidojuma laika, ko var aplūkot MODIS reālā laika attēlu galerijā. Lai arī pētniecībai vai citiem “nopietniem” darbiem šie attēli nav pārāk piemēroti, tomēr WMS testēšanai un smuku mākoņu bilžu aplūkošanai būs tieši laikā. Ja ir vēlme redzēt vēl ko vairāk, rakstiet komentāros.
WMS servisa adrese:
http://www.gisnet.lv/cgi-bin/modis
MODIS AQUA

Birkas: , , ,

2 komentāru to “MODIS Terra un Aqua WMS serviss”

  1. […] nedēļās laikā MODIS sensoru satēlītu Terra un Aqua attēlos var ļoti labi vērot kā mainās ledus sega, kas […]

  2. […] pamazām iet uz galu. Arī serviss, kas kalpoja par pamatu ĢISnet MODIS WMS servisam, pamazām ir izčākstējis. Pagaidām MODIS WMS serviss vēl nav atslēgts, taču stāv sastindzis […]

Atstāt savu komentāru