Seminārs par ĢIS portālu attīstību Latvijā – pašvaldību sadarbībai un reģionālajai attīstībai

Sanāca pabūt ES projekta GRISI (Geomatic Regional Information Society Initiative) seminārā-prezentācijā. Kā jau pēdējā laikā pierasts ĢIS portāli ir traki populāra tēma, par kuru patīk parunāt daudziem. Cik no tā visa var saukt par portāliem jau ir cits jautājums.

Nedaudz apdomājot nolēmu uzrakstīt īsu aparakstu par to kā man tas izskatījās.

Pasākumā uzstājās Latvijas, Itālijas, Francijas un Spānijas pārstāvji. Par šādu pasākumu neatņemamu sastāvdaļu varētu sākt uzskatīt Harija Baranova prezentācijas-visnotaļ precīzas, esošo situāciju atspoguļojošas un gana kompetentas globālā un lokālā skatījumā. Diemžēl kā mieta otrs gals likās Mārtiņa Liberta , sia “IT Alise”, skatījums uz ĢIS lietām, kas neradīja zināšanam un faktiem balstītu skatījumu, vairāk atgādināja parunāšanu pie alus aptuveni zinot popularākos terminus, īsti pat nezinot kas un kā. Varbūt es bargi maldos, bet pašlaik man nešķita šis skatījums diezko drošs.

Visai pozitīvu iespaidu atstāja Francijas Spānijas un Itālijas pārstāvju prezentācijas, kurās jau var redzēt to par ko mēs tikai runājam. Patīkami pārsteidza jau iepriekš gisnet.lv aprunātie spāņi, kuriem aktivitātes ĢIS jomā ir visai nopietnas.

Lai arī tīri formāli raugoties nekā ģeniāla tajā visā nav, varam vien viņus apskaust par apņēmību un veisksmīgu atvērtā koda risinājumu izmantošanu savos ĢIS risinājumos un drošo soli telpisko datu apsaimniekošanā. Apskatītaja gadījumā veiksmīgi izmantojot PostgrSQL datubāzes Mapserver un kādu no daudzajiem bezmaksas wms interneta klientiem skaistām prezentācijām, pulicēšanai un darba gaitā. Tajā pašā laikā ir pusceļā, ja ne tālāk, INSPIRE direktīvas prasību izpildē.

Te nu būtu arī piemērs, lai nevarētu apelēt pie atvērtā koda risinājumu nespējas uzturēt lielus datu apjomus, savietojamības un citiem faktoriem. Franču un Spāņu piemēri lieliski parādija, ka tas strādā un aprunātie piemēri nav ciema vai pagasta mērogs.

Reizēm ir labi apmeklēt šādus pasākums, kas atsvaidzina skatu un idejas par alternatīvu tehnoloģiju izmantošanas veiksmīgām iespejām.

Pasākuma prezentācijas būšot pieejams internetā. Gaidam!

Viens komentārs to “Seminārs par ĢIS portālu attīstību Latvijā – pašvaldību sadarbībai un reģionālajai attīstībai”

  1. Strūģis saka:

    Ir iemesls sanākt un pasēdēt alu :D

Atstāt savu komentāru