Diskusija

Šī varbūt ir nedaudz izvērsta atbilde Dinas komentāram zem raksta par 1. un 2. klases ģeodēzizkajiem punktiem, kas vairāk tomēr saistīts ar savstarpējo komunikāciju. Šeit arī detalizetāks izklāsts par to, ko ĢISnet kolektīvs domā, dara un jau ir padarīijis.

Visupirms paldies par viedokli un ieteikumiem, apsveicam arī kā pirmo neanonīmo LĢIA komentētāju, jo parējie cītīgi slēpās.

Tad nu centīšos cik spēka nezaudēt domu un gana diplomātiski atbildēt uz šo komentāru, atsucoties uz šī komentāra daļām. Ja ko būšu pārpratis vai neatbildējis varat komentāros pielabot un atgādināt.

Tiesa, gan nedaudz anonīms, kas traucē izprast tā cēlo mērķi.

ĢISnet gan īsti nevar uzskatīt par anonīmu, jo kā var lasīt sadaļā kontakti ir minēti šī resursa autoru vārdi un uzvārdi, par komentētājiem nevaram atbildēt. Zem rakstiem ir arī uzrādīts raksta autors – iespējams ir grūti atšifrēt “pb” Pēteris Brūns un “marisn” – Māris Nartišs, tāpat ir uzrādīti autori servisu veidotājiem pie kuriem tad variet griezties jautājumu gadījumā par šiem servisiem. Nesam arī oficiāls resurss, tādēļ neuzskatām par nepieciešamu publicēties ar pilniem vārdiem uzvārdiem un ieņemamajiem amatiem. Mūsu cēlais mērķis vairāk vai mazāk ir radīt ineteresi par ģis un saprātīgu ģis risinājumu izmantošanu, rosināt diskusiju. Savā ziņā resursa uzdevums ir celt lietotāju izpratni par pieejamajām un izmantojamajām tehnoloģijām un datiem g.k. informējot, pielietojot un demonstrējot to pielietojumu šajā resursā. Vai mērķu cēlumu nosaka to realizetāju un pārstāvētāju vārdi? (protams es apzinos – tas ir labais tonis)

Protams, ir interesanti lasīt, ka viss, kas tiek darīts ir samērā slikti, bet… neredzu vērā ņemamus priekšlikumus.

Nejau visu mēs tik traki kritizējam, reizēm pasakam arī ko labu :) Runājot par priekšlikumiem – mēs iespēju robežās tos realizējam paši savā resursā, lai būtu uzskatāms salīdzinājums, jo runāts ir daudz, realizēts maz. Nav arī mūsu uzdevums būt par iestāžu blusu ķerājiiem un rekomendāciju sastādītājiem, tas lai paliek http://www.lrvk.gov.lv/ vai arī kādas citas atbildīgās institūcijas uzdevums un šo iestāžu ekspertu kompetences jautājums, kuriem galu galā par to maksā.

Lai arī mēs lielā daudzumā un klusībā producējam papīru kalnus, lielākā daļa no tiem ir pieejami publiski un tiek sūtīti apspriešanai dažādām profesionālām organizācijām. Diemžēl, atbildes pārsvarā ir jāzilūdzas.

Tā šķiet ir mūsu mazās kangaru tautiņas iestāžu un iedzīvotāju mūžīgā sāpe – slīkstam dokumentu un papīru kalnos. Šeit nu laikam neko daudz nevar pārmest, jo tā tāda laikam ir valsts politika. Nesmu arī nevienā profesionālajā organizācijā, kuras ietvaros būtu jāatbild. Šeit nu esmu pilnīgi nekompetents un spēju vien iedomāties par oraganizāciju biznesa modeļu optimizācijām (tas tāds sistēmanalītiķu darbības lauciņš).

Piemēram, šajā konkrētajā gadījumā - es būtu uzrakstījusi LĢIA, ka informāciju ir grūti atrast un pielikumi varētu būt liekami mājas lapā savādāk.

Jūs varbūt arī uzrakstītu LĢIA kā to darīt labāk. Nezin kapēc vairākumam LR iedzīvotāju tas liktos pilnīgi lieki un nevajadzīgi, jo nekas tāpat nemainītos – tāda mentalitāte vai varbūt jau izsenis kultivētās vēra neņemšanas metodes rezultāts, kas veicina klusu pagaudošanu un paņurdēšanu (arī mūsu gadījumā to ta varētu kasificēt). Ja būtu ērti lietojama jautājumu un atbilžu sadaļa, kas varētu pildīt šo uzrakstīšanas funkciju ( http://www.lgia.gov.lv/LGIA/Jautajumi_un_atbildes.aspx ) tur noteikti tiktu pavaicāts. Diemžēl mums kārtējo reizi nav skaidrs kā tad tos jautājumus tur uzdot. Meklēt vēl vietu, kur var var pateikt vai pavaicāt visticamāk lietotājam būs līdz lampiņai. Kādēļ mēs to tik droši varam apgalvot – darbiņu ar ģeodēziskajiejm punktiem pilnīgi neatkarīgi no mums apstrādājuši ir arī citi :)

Pilnīgi noteikti Jums kā nozares ekspertiem nebūtu vispār jācīnās ar publicēšanas prblēmām, atstājot to web labas izstrādatāja vai uzturētaja ziņā, kuram vajadzētu būt labi zinošam par dažādām datu publicēšanas īpatnībam, labo toni u.c. lietām. Birokrātiski stīvā un oficiālā komunikāciju forma šajā gadījuma ir radījusi un joprojām uztur vāju informācijas apmaiņu starp gala lietotājiem un iestādēm, kas rezultējas uz šāda tipa nesaskaņām un savstarpejo neizpratni.

Mēs kā entuziasti esam atvērti interesantām lietam, kas saistītas ar šīs vietnes tematiku. Par konstruktīvāku un efektīvāku pilnīgi noteikti uzskatām neformālu komunikāciju, kur galējas vajdzības un ļoti lielas ieinteresētības gadījumā varam iesistīties birokrātisko labirintu riņķa dančos. Mēs esam atvērti ieteikumiem un kritikai, kuru ņemt vai neņemt vēra ir mūsu, kā šī resursa autoru, privilēģija.

Nedzudz zemāk atļaušos uzskaitīt ĢISnet darbojošos personu praktiski realizetās lietas, lai neliktos, ka mēs tik tādi mutes brūķētāji vien esam:

  • Qgis latviešu valodas atbalsts – paveikts un tiek uzturēts
  • Qgis testēšana
  • GRASS GIS latviešu valodas atbalsts – tiek pilnveidots un tulkots
  • GRASS GIS testēšana un uzlabošana
  • Dalība vairāku citu atvērtā koda ĢIS programmu un aplikāciju attīstīšanā
  • Apkopotas un ģeoreferencētas padomju armijas topogrāfiskās kartes, kas apvienotas viena servisa datu kopā (datu kopa ir domāta kā padomju armijas topogrāfisko kartšu apkopojums Latvijas teritorijai mērogos no 1:10 000 līdz 1:1 000 000, pašlaik datu kopā iztrūkst kartes mērogā 1:25 000)
  • Tehnoloģiski ērtāk lietojamā veidā sagatavots nu jau slavenais 1. un 2.klases ģeodēzisko punktu katalogs. (Pieļauju, ka ne visiem tas šķiet ērti lietojams, g.k. ir kā labs OGC standartu darbības principu paraugs)

Mums vēl protams ir idejas par testa datu kopas sagatavošanu GRASS GIS, kas nebūtu aizokeānijas pustuksneša gabals bet kāda maza daļa no Latvijas, kas varētu būt labāk uztverams un izprotams datu gabals modelēšanai un šo lietu izpratnei – tas tādai kā jauno dresēšanai. Reģions un datu avoti joprojām ir atklāts jautājums, jo neviens vēl nav pieteicies piedāvāt kādai vietai kādu datu slāni, kas varētu būt par atskaietes punktu. Jāņēm gan vērā, ka datiem ir jābūt brīvi izmantojamiem un izplatāmiem šīm vajadzībām. (šī tēma bija aizsākta diskusiju sadaļā, kas pašlaik mums ir atslēgta)

Cerams ar šo pagaro atbildēšanu būs atbildēts uz neskaidrībam par ĢISnet lomu, iespējām un idejām.

Birkas: , , ,

18 komentārs to “Diskusija”

  1. Valters saka:

    Atliek tikai piebilst, ka http://www.lgia.gov.lv lapa ir nekur nederīgs veidojums, kas tapis ar devīzi – visi prom no šejienes – un tur nekas šķiet arī nemainīsies, jo, kā man atbildēja viena lgia darbiniece, – lapa un interneta pieslēgums (kas viņiem nereti atgādina sliktas kvalitātes iezvanpieeju) esot ta ne aizsardzības ministrijas “speciālistu” pārziņā, ta ne kaut kādu tamlīdzīgu žiperu “uzraudzībā” un tie, savukārt, uz visu liekot “mīksto”.

  2. Janeks saka:

    Eu – tauta!
    Esiet prātīgi ar cepšanos un vispārinājumiem – komentāros it sevišķi!
    Raksts labs ar savu skaidrojošo domu. Āriņiem it sevišķi no kritizētajām pusēm tas patiešām varētu noderēt.
    Tomēr ļoti negribētos, lai šī saitiņa pārvērstos par kārtējo vietu, kur var viegli kādu nolīdzināt par viņa nezināšanu vai nemācēšanu. Tā gan ir man šķiet ir tāda tendence dažos labos mūsu Lv atvērtajos forumos. Kaut kā angliskajos, tas tā nelec laukā. Var jau būt, ka man tik tā šķiet…
    Ja mēs patiešām gribam veicināt izpratni un zināšanas, tad ar kritiku jābūt uzmanīgiem.
    Atceramies veco labo teicienu: kauns nav nezināt, kauns ir negribēt zināt…

  3. nevārds saka:

    Starp citu, par jūsu servisiem.

    No vecām topenēm bez problēmām var apskatīt, tikai 1: 1000000.
    Pārējie mērogi, jāzūmē jābīda, lai pie viņiem tiktu klāt.
    Kaut kādi map extenti salikti vai kas? M 1:500 000 vēl izdevās sameklēt un uz īsu brīdi ieraudzīt, kā nopanoju, tā atkal viss pazuda . Ar pārejiem mērogiem bija slinkums čakarēties, bet pie pirmās ielādes un pāris zūmiem tāpat nekas neparādījās.

    izmantoju QGIS 0.8.1

  4. nevārds saka:

    Varbūt tā QGIS versija, gļukaina, jo šī versija vairs neatbalstīja arī postgis ?
    Skatos, tagad jau ir 0.9.1, kāds var pateikt postgis atbalsts ir atjaunots ?

  5. pb saka:

    Postgis iekš Qgis manuprāt ir strādājis visu laiku, jo pie savas ikdienas intensīvās Qgis lietošanas neesmu manijis šīs funkcionalitātes iztrūkumu.
    Par to servisu panošanu un nerādīšanu- tas ir Qgis gļuks, vari palasīties qgis buglistos un mūsu servisi šaja gadījumā nav pie vainas ;) Īsti neiebraucu tavā servisu lietošanas metodoloģijā, slāņi ir salikti tā ka pie noteiktiem mērogiem mazias mērogs atslēdzas un lielākais pieslēdzas, nav jāņem katrs layeris atsevišķi un jāķer kuros mērogos tas rēgojas-tā jau ir viena no tām servisu brvībām. Nevārds-tu laikam esi viens no tiem LĢIA darboņiem, kam dikti patīk slēpties:) Neaizmirsti kādreiz uzmest arī skatu vēl nepilnīgajiem servisu lietošanas noteikumiem http://www.gisnet.lv/noteikumi.html ;)

    Janeks:

    Tomēr ļoti negribētos, lai šī saitiņa pārvērstos par kārtējo vietu, kur var viegli kādu nolīdzināt par viņa nezināšanu vai nemācēšanu.

    Vēl jau mēs laikam ar šādu pamatojumu nevienu neesam ķēzijuši-cerams arī nevajadzēs.

  6. nevārds saka:

    Kur tas minēts, ka nepievienot pa vienam slānim ?
    Man varbūt neinteresē citi mērogi. Būtu vismaz pabrīdinājuši kaut kur,
    bet redz man tas esot jāizlasa kaut kādā buglistā.
    Izklausās, serviss tāds kaut kāds … lietotājam nedraudzīgs.:)))

    Par konekciju postgisam.
    Column geometry in “public”.”slaniss” has a geometry type of GEOMETRY, which Qgis does not currently support.

    Dīvaini, ka slānis taisīts ar iepriekšējo QGIS versiju un
    lieliski lasās ar to pašu Jump.

  7. nevārds saka:

    Par….

    Kā saņem kritiku tā LGIA pārstāvis.:))) Vienkārši.
    Nesatraucies.

    Tu jau arī nesaki, ka pārstāvi Rīgas Ģeometru. :)))
    Tāpēc arī es palieku anonīms.

  8. nevārds saka:

    P.S. pasērčoju tavā lapā, kaut kā neko nevaru atrast par RĪĢIS.:)))
    Nav ko teikt ? Tas jau tā kā tieši būtu Rīgas ĢeoMetra lauciņš. :))))

  9. nevārds saka:

    viss, beidzu spamot…:)

  10. pb saka:

    a) šai lapai ar Rīgas Ģeometru nav nekāda sakara,šī ir mana brīvā laika izklaide
    b) ar RĪĢIS un tā veidošanu man arī nav nekāda sakara un pilnīgi noteikti par RĪĢIS nesmu nekādā sajūsmā

  11. marisn saka:

    nevārds – nu par RIGIS mums ir savs viedoklis, tāpat kā vēl par daudziem citiem .lv sastopamiem projektiem, taču pagaidām neplānojam sistemātiski nodarboties ar kritizēšanu/ķengāšanu/apriešanu utml. LGIA “dabuja” komentārus tikai tādēļ, ka mums bija vajadzība un darbošanās ar LGIA veikumu, par ko tad arī savu pieredzi un pārdomas darījām zināmas citiem. Atvainojos, ja nu kādu aizvainoju, bet LGIA mājaslapa ir tāda pati kā LU mājaslapa – nez kādas sēnes jāēd/jāpīpē, lai ātri varētu atrast vajadzīgo informāciju. Vakardien pat studentiem gribēju parādīt informāciju par LGIA veidotajām ortofoto kartēm un pavadīju kādas 10 min. braukājot pa sadaļām līdz atradu meklēto. Piedod, bet tā ir realitāte un es neko tur nevaru padarīt.

  12. Janeks saka:

    Te nu mēs sastopamies ar mākslu novadīt pareizo informāciju līdz līetotājiem …
    ;-)

  13. sturmanis saka:

    * Prieks, ka šo lapu apmeklē tik daudz interesentu #:)
    *neprieks, ka pamatā tikai ,lai palūrētu, nevis padalītod ar info vai pieredzi (uzskatāms piemērs – cik cilvēku apskatiju rakstu par interesantām internet vietnēm, un cik padalījās ar savu info … atliek cerēt, ka lasa, bet slēpj, nevis ir tiktāl ierakušies darbos, ka neko ārpus savu paopīru kalniem nederdz #:(
    *Žēl diskusiju sadaļa autoriem bija jāslēdz, jo lietotāju atsaucība nebija pietiekoša, es ceru, ka kādreiz to nāksies atjaunot, bet tas notiks, kad ĢIS sabiedrība būs ievērojami lielāka. (varbū tomēr nebūs)
    * Piekrītu, ka ĢISnet nav jāuzņemas brīvprātīgo samariešu loma un kādam jāuzmācas ar idejām, kā Jums tur to un to uzlabot. Ja kādam viņu kompetrence šķiet pietiekama, varat tak viņus nolīgt konkrētam darbiņam, vai vismaz pajautāt viedokli.

  14. nevārds saka:

    marisn- teikšu, ka 10 min. tas ir rādītājs, tur tač visa tā lapa 10 min. izlasāma.:))))
    nepārstāvu es LGIA. varat nepriecāties. a, to sarosījās, džeki diskutēt … :)))))
    gribējās jūs vienkārši pačakarēt, a to tādi kingi, ka nu tikai. :))))

  15. pb saka:

    Kur tas minēts, ka nepievienot pa vienam slānim ?
    Man varbūt neinteresē citi mērogi. Būtu vismaz pabrīdinājuši kaut kur,
    bet redz man tas esot jāizlasa kaut kādā buglistā.
    Izklausās, serviss tāds kaut kāds … lietotājam nedraudzīgs.:)))

    Palasi WMS standara specifikāciju un aplikācijas lietošas instrukcijas. Veidi kā to noskaidrost ir daudz un dažādi. Par katru tevis lietotās aplikācijas īpatnību mēs arī nevaram neko zināt. Vai tu zini ka wms atbalstošo aplikāciju skaits ir vairāk kā 10?!

    Column geometry in “public”.”slaniss” has a geometry type of GEOMETRY, which Qgis does not currently support.

    Nu tev kā ilgstošam lietotājam,ja jau esi lietojis iepriekšējās versijas, vajadzētu zināt ka qgis saprot nesaprot GEOMETRY!!!

    QGIS doesn’t support geometry collections. It has to know in advance
    what type of features a layer contains and they must all be of the
    same type. It may be possible to support collections in the future.

    p.s.
    diskusiju sadaļu provēsim šovakar/šonakt reanimēt,tā ir laikam vienīgā daļa kuru pēc kastes slimības neesam reanimējuši. ja nesanāks reanimēt veco varinatu liksim pa jaunu un vecie ieraksti tiks pakāsti

  16. nevārds saka:

    pb-
    Ak, tad man ne tikai buglisti, bet arī standarti jāizlasa, lai jūsu servisu lietotu ? :))))) Tu vispār sajēdz, ko raksti ? :)))
    Nelietoju, jau kuru katru aplikāciju, bet gan to pašu QGIS, kaut gan kopš radās problēmas ar postgisu, interese zuda.
    Novilku pēdējo versiju skatīšos, whats new.:)

  17. pb saka:

    Standartus tev neviens pilnībā neliek lasīt, ja nesaproti kā tas strāda varbūt savas glītās rociņas tad nesmērē!
    Varbūt kādreiz arī Qgis izstrādatājiem paziņo par kādu kļūdu nevis tikai bļausties-viss sūds, viss sūds.Ja jau reiz tev TĀDA interese ir.
    Šķiet tu varētu būt no tās kategorijas: “Runā par īpašu Google paaudzi, un šī gada 16. janvārī Lielbritānijā publiskots pētījums par šo tēmu. Galvenie secinājumi ir šādi: “guglētāji” bieži nav spējīgi apgūt garus tekstus (ekrāna – vienas lappuses efekts), nespēj tos analizēt un vērtēt kritiski.” (no http://www.rigaslaiks.lv/Raksts.aspx?year=2008&month=2&article=3 )
    Vai varbūt no kategorijas – nezinu,nemāku,nesaprotu bet viedoklis ir. Ja jau esi tik liels varonis varbūt pastāsti ko esi tik labu paveicis.

  18. pb saka:

    Šim rakstam komentāri pašlaik tiek atslēgti, jo te pēc veļas mazgātavas sāk izskatīties.

Atstāt savu komentāru