Brīdinājums par kļūdu QuantumGIS visiem ETRS89 / TM Baltic93 koordinātu sistēmas lietotājiem

Diemžēl šis ir jau otrais raksts pēc kārtas, kurā vēlamies brīdināt QuantumGIS lietotājus Latvijā par “grābekļiem”, uz kuriem ir viegli uzkāpt, ja strādājat ar Latvijas datiem. Lai padarītu lietotāju dzīvi ērtāku, QGIS pēdējās versijās cenšas “uzminēt” projektam pievienotās datnes koordinātu sistēmas EPSG kodu balstoties uz datnes koordinātu sistēmas aprakstu. Lielāko ties tas dabojas labi, taču reizēm tomēr nesanāk, kā gribētos (te nu neliels paldies izmaiņām Proj.4 un GDAL/OGR bibliotēkās). Un viens no šādiem “nesanāk kā gribētos” gadījumiem ir datu kopas ar ETRS89/TM Baltic93 (EPSG:25884) koordinātu sistēmu. Tiem, kam tas neko neizsaka, atgādināsim, ka šī koordinātu sistēma ir plaši pazīstama un joprojām plaši lietota kā “nepareizais LKS-92”, LKS-92 “ar sešinieku” utml., par ko plašāk var lasīt kādā no sešu miljonu operas cēlieniem. Skartās QGIS versijas ir 1.7.x, 1.8.x (arī 1.9.x, kas vēl ir izstrādē).

Kā pārbaudīt, vai šī problēma skar konkrēto failu? QuantumGIS programmā klikšķinam uz slāņa nosaukuma ar peles labo taustiņu un izvēlamies “īpašības”. Sameklējam cilni “Vispārējs” un palūkojamies ailītē “CRS”. Ja tur ir rakstīts EPSG:2100, tad tas nav pareizi. Pareizi ir jābūt EPSG:25884 vai “Lietotāja definēts ….”. Ja kods ir EPSG:2100, kā tas ir redzams attēlā, ir nepieciešams klikšķināt uz “Norādīt CRS” pogu un no saraksta izvēlēties pareizu koordinātu sistēmu.

Kas notiks, ja tiks lietota nepareiza koordinātu sistēma? Atšķirība starp abām sistēmām ir koordinātu pārrēķinā uz WGS84, kas tiek izmantots, lai manipulētu ar datiem citā koordinātu sistēmā. Starpība ir pietiekami liela, lai objekti Latvijas teritorijā būtu nobīdīti pa 200-300 metriem no to reālajām atrašanās vietām, ja par pamatu tiek ņemti Grieķijai atbilstoši pārrēķina koeficienti.

Variāk par problēmu ar QGIS var lasīt atbilstošā kļūdas ziņojumā #5066.
Savukār problēmas cēloņi daļēji ir saistīti ar OGC WKT un tā realizācijas nepilnībām, par ko mēs jau iepriekš rakstījām.

Birkas: ,

Atstāt savu komentāru